Арктически студ от – 15 градуса по Целзий, не можа да изплаши родолюбивите българи при издигането на трибагреника в Чикаго,
по случай Националния празник 3-ти март и 141-вата годишнина от Освобождението на България от Османско иго. Въпреки рекордно ниските температури и силният вятър, над 200 човека се събраха на площад „Дейли“, за да станат свидетели и да вземат лично участие в церемонията по вдигането на българското знаме.

Перничаните Емил Миланов, Станислав Станимиров и Николай Василев

Традицията бе възобновена през 2007 г. и се спазва за 12-ти пореден път. През далечната 1960 г. група български имигранти се срещат с тогавашния градоначалник Ричард Джей Дейли. Те му разказват за българската история, като отделят по-голямо внимание на петвековното османско робство и несправдливо нарушеният в ущръб на България Сан Стефански мирен договор. Впечатлен от историята на народа ни, кметът започва кампания за българската кауза и две години по-късно губернаторът на щата Ото Кернер подписва специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за български ден и официален празник на територията на щата Илинойс. Постепенно с годините българите забравят за този документ и спират да се възползват от него. Интересно е, че когато се възобновява традицията кмет на Чикаго е синът на Ричард Джей Дейли, носещ същото име Ричард Майкъл Дейли. Той възстановява правото на българите да отпразнуват по същия начин националния си празник, от времето на кметуването на неговия баща.

Генералният консул г-н Иван Анчев

„Нашата свобода е дошла в резултат от войната между две империи, всяка воюваща за своите интереси, започна тържествената си реч Генералният консул Иван Анчев. В същото време ние никога не трябва да забравяме, че тази свобода не би била възможна без подвига на нашите опълченци на връх Шипка. Без подвига на априлците и тяхната саможеретва в Априлското въстание потушено по зверски начин. Не трябва да забравяме,че нашата свобода започва много по-рано в Хилендарския манастир, където един монах полага началото на българското национално съзнаване. Започва с Чипровското възстание, Велчовата завера, започва с великите български синове Хаджи Димитър, Филип Тотю, Стефан Караджа, Георги Раковски, Христо Ботев, Васил Левски и много други. Всички ние се прекланяме пред подвига и саможертвата на всички хора, които са се борили за нашата свобода“

Снимка: БАА Фейсбук

Генералният консул г-н Анчев добави, че благодарение на представители на Българо-американската асоциация, за първи път в центъра на Чикаго българите имат живо дърво-мартеница. Всеки любопитен човек, може да се наслади на това дърво увито в бели и червени конци до деня на жената 8-ми март на ъгъла на Мичигън авеню и ул. Харисън.

Хайдутинът Никола Масларски

След речта на организатора, огромният трибагреник беше понесен през целия площад от представители на българската общност. Сред тях бяха основателят на Патриотичната организация „Хайдути“ Никола Масларски, писателят Добри Карабонев, търговското аташе Теодора Ботева, представителите на „МПО-Пирин“ Станимир Динев и учителят по история Стоян Дечев. Българското знаме беше издигнато под звуците на националния химн „Мила Родино“.

Ансамбъл „Хоро“

Танцьорите от ансамбъл “Хоро” раздрусаха сцената с кръщните народни хора, а ръководителят Ирина Гочева развя трикольора и поведе хорото сред останалите българи на площада.

Ръководителят на ансамбъл „Хоро“ – Ирина Гочева

Заради студа тазгодишната програма по издигането на знамето бе кратка, в рамките на един час, но бе изпълнена с много емоции. За първа година по случай празника имаше кукери от няколко краища на България. Най-голяма и с най-много костюми беше групата от Перник, която имаше пет кукера в цветовете на националния флаг.

Кукерски костюми в бяло,зелено,червено, освен за България, са типични и за пернишкото село Габров Дол

„Чувството да си кукер е уникално, усещам как хората приемат енергията от нас и се предава по междуни, всички от малки до големи искаха да ни пипнат, да се снимат с нас. Кукерството е страхотна традиция и аз много се радвам, че точно тук в Америка на нашия празник, имахме възможност да представим този обичай. Някои хора може да се чудят, защо кукери на 3-ти март. В България може да е странно, но тук в странство, мисля че трябва да покажем всички наши традиции и цялата ни култура, която носим със себе си при всеки един удобен случай. Така че, аз много се радвам, ако сме успяли да покажем на американците какво представлява България“, коментира президентът на „Българо-Американския център за културно наследство“ – Станислав Станимиров. Той заедно с още двама свои съграждани треньорът на „Миньор“ Чикаго – Емил Миланов и създателят на отбора – Николай Василев, бяха преоблечени като кукери от граовския край. Групата с пернишките костюми, от село Габров дол, допълваха Веселин Андреев и Александър Енев. Двамата бяха от малкото смелчаци хвърлили се за кръста в студените води на езерото Мичиган, на Богоявление.

Кукерски костюми от село Габров дол, Пернишка област

С костюм от Ямболския край на Георги Василев, беше организаторът по ваденето на кръста от ледените води Делчо Стоев. С мечкарски костюм на войводата, на групата Константин Маринов беше диджей Йордан Илчев.

Кукер от Ямболския край (в дясно)

По линия на побратимяването между град Перник и предградието на Чикаго – Елк Гроув до края на март консулът Людмила Тасева, обсъжда подходящи дати с кмета на Елк Гроув Крейг Джонсън, за провеждането на кукерска фотоизложба, в комбинация с вече около 15 кукери, които да придадат автентичен вид на събитието.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.