Град Уичита в щата Канзас ще остане със специални спомени в съзнанието на всички българи обичащи смесените бойни изкуства. Във врящия котел на мултифункционалната зала “Инвестмънт банк арена” Благой Иванов извоюва първа победа в UFC на американска земя.

Победителят Благой Иванов

Преди него, през 2011 г. в същата верига, само Станислав Недков – Стъки е побеждавал бразилеца Луиз Кейн в Рио Де Жанейро. Багата победи със съдийско решение 29-28 точки (2 на 1 рунда), мощно подкрепяният от домакинската публика Бен Ротуел.

Багата респектира Големия Бен

Първият рунд премина в разузнаване и боят се водеше от дистанция, с преверс на българина. Във втория рунд, със страхотните си десни прави, в комбинация с леви крошета, Иванов разкървави носа на американеца, който успя само да му бръкне в окото с пръст. В третата част усещащият, че губи битката Ротуел, тръгна напред, а цялата зала скандираше “Юесей” в негова подкрепа.

Точен десен прав в брадата на противника

Въпреки това, българинът остана непоколебим и нанасяше удари в лицето и торса на Големия Бен. Американецът бръкна за втори път в окото на Багата и реферът спря мача за секунди, да даде възможност на Иванов да се възстанови от непозволения удар. Малко след подновяването на боя, Ротуел ритна българина в слабините. Нищо от тези хитрини не помогна на Биг Бен, защото накрая съдията вдигна високо ръката на българина.

Реферът вдигна ръката на победителя

“Бях подготвен за противнка, той има много битки в UFC, с екипа ми сме анализирали негови срещи. Доста здрава глава има, удря тежко, не ми беше лесно, но така победата е по-сладка. Бях по-бърз от него и това ми помогна да спечеля срещата. Тази победа е за всички мой фенове, за семейството ми, винаги се бия с България в сърцето”, коментира Благой Иванов, непосредствено след победата.

Краси Младенов, Хавиер Мендес и Родни Крайслер (на заден план)

В ъгъла на българина освен треньорите Хавиер Мендес и Родни Крайслер, беше и дългогодишния му спаринг партньор Красимир Младенов – Бореца. Тримата даваха правилните напътствия през цялото време и дадоха своя принос за историческата победа.

Фенове от Лас Вегас и Чикаго

Българи от всички краища на Америка бяха дошли да подкрепят на живо Багата. Представители на българската диаспора от Канзас Сити, Лас Вегас, Сан Франциско, Чикаго, Финикс, както и няколко сънародници от Уичита. На излизане от октагона Багата почувства любовта на нашенците, които радостно го прегръщаха и поздравяваха за успеха.

Георги, Тодор и Стоян Манделови

“От 23 години съм в Америка, следваме Багата навсякъде, той ни е любимец. Благодарим му за победата и вярваме, че той ще бъде следващия шампион на UFC в тежка категория”, коментира Тодор Манделов, който винаги подкрепя Багата на живо със своите двама синове Георги и Стоян.

Дос Сантос и Благой Иванов

На същата гала-вечер предишният опонент на Багата бразилецът Дос Сантос, спука от бой третия в ранглистата Дерек Люис. Този мач показа, че Багата е изиграл достоен двубой срещу Дос Сантос и само невъстановената напълно контузия в коляното и липсата на опит в UFC са го лишили от пълен успех. Двамата победители Иванов и Дос Сантос се видяха във фоаето на хотела. Те се поздравиха сърдечно и си обещаха да се срещнат отново в октагона.

Галерия снимки:


В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.