Разговор с пастор Станимир Танев

– Пастор Стан, разкажете ни за поредната благотворителна инициатива, която църквата организира?
– В навечерието на един от най-христянските празници – Великден, организираме благотворителна инициатива, с цел набиране на средства, за да помогнем на две ситорически православни църкви, които се намират в полите на Родопите.

– По какъв начин ще бъде организирано събитието?
– На 25 март, в неделя, след богослужението, между 1:00 и 3:00 ч. следобяд, в Евангелска църква „Нов живот“, на адрес: 1480 Oakton St Des Plaines, IL 60018, ще бъдат донесени кулинарни произведения. Също така, нашата известна художничка тук в Чикаго – Кина Бъговска, ще представи своя картина, която ще бъде дарена за тази кауза.

-Разкажете нещо повече за самите църкви.
– Едната църква е тази в село Славейно, община Смолян. Историята й е много интересна. Църквата е строена през далечната 1847 г. Когато са започвали да копаят основите й, всъщност откриват основите на друга църква, която е имало преди това. Камбанарията е построена на същото място и вече толкова дълги години е запазена в планините на Родопи. Това говори много, че този район е наистина христянски.

Църква „Св. Илия“, село Славейно

Другата църква се намира в село Плевун, община Ивайловград. Тя също е историческа и е свързана с един от героите на България – капитан Петко Войвода. Историята говори за това, че турцие са обкръжили тази църква, а вътре са били капитан Петко Воивода, заено с четата си. Те са решили е да се целят и да убият пашата, който е водил самата войска, и успяват. Когато турците виждат, че пашата е убит, се разбягват и по този начин църквата е запазена и хората, които са били вътре са се опазили. Интересно нещо е, че на самата сграда могат да се забележат куршумите, които през годините нарочно не са замазани, за да може да се запомни този момент.

Църква „Св. Панталеймон“, село Плевун

От тук можем да помогнем и да насърчим тези малки селца. Дори и да сме далеч, ние духовно сме близо до тях и искаме да ги подкрепим и да създадем малка радост в техните сърца.
Искам да използвам възможността да поканя всички читатели – ако имате желание, ако имате нещо в сърцето си, нещо, което сте направили, което е уникално и бихте искали да се разпродаде на търга – Заповядайте!

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.