През изминалата неделя беше представена шеста част от поредицата „Българи в Америка“ по Нова Телевизия на Миролюба Бенатова. В нея участник бе Ивелин Бакалски, българинът, който работи по проекти за НАСА. Той е Доктор на инженерните науки в сферата на електрооптичните системи. Успява да програмира още преди да излязат компютрите. Бил е отличен ученик в Математическата гимназия в Пловдив. Продължава своето обучение в Института по точна механика и оптика, Санкт Петербург, Русия, където отново завършва с пълно отличие и с препоръка за работа по кандидатска десертация в Русия. Решава да се прибере и да следва професионалното си развитие в България. Работил е в Техническия университет във Пловдив като преподавател. Тъй като вижда, че онова време е време на производство на безработица, взима решението да търси работа в чужбина.
В Европа има сериозна биография с разработка за Европейската космическа агенция. Разработвал е своите проекти в британска фирма в Англия. В САЩ е вече десет години и е америкаснки гражданин. Той твърди, че все още няма да се връща в България, но тя не е изън плановете му.
Инженер Бакалски казва, че винаги го е интересувал космоса и произхода на живота. Първоначално е искал да става космонавт, но в последствие решава, че не е точно това, което иска. Той измисля и участва в създаването на уреди за космоса, които преди него никой не е правил. Разработил е система за кацане на Марс, която се ползва за невъзможно досега триизмерно картиране на ледените шапки и земната повърхност, чрез която по-лесно ще се предвижда опасността от наводнения и кои места ще пострадат най-много. Иработил е и сенник срещу слънцето. Системата трабва да минимизира влиянието на светлината на слънцето, така че да не пречи на изображението.
Ивелин казва, че е щастлив, защото успява да прави това, в което е добър и че има възможността да работи върху проблеми, на които досега не е било открито решение.

02
Инж. Бакалски със семейството си

Вестник „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.