Бюстът на Апостола03

На входа на църквата „Свети Иван Рилски“

Бронзовият бюст на Васил Левски бе пренесен в българската православна църквата „Свети Иван Рилски Чудотворец“, намираща се на адрес: 5944 W Cullom Ave, Chicago, IL. Всеки желаещ може да отиде до църквата и да се прехласне пред красивото сътворение на двамата млади склуптори – Христо Георгиев от Поморие и Милен Каменов от Враца. Преди около месец бяха направени основите за бюст-паметника, а през изминалия петък, при минус 10 градуса по Целзий, шестима патриоти пренесоха реликвата от тайното място, където се съхраняваше повече от година, до мястото, където ще бъде издигнат величествено на повече от три метра височина. Начело с основния дарител Милчо Томов и младия Иван Тошев от Петрич, който за втори път идва да помага безвъзмездно със своя пикап и четирима пернишки юнаци се включиха в трудоемкото, но вълнуващо пренасяне на бюста. В спомените на Кристиян Стойчев, Антонио Милков, Любомир Велков и Николай Василев, това изживяване ще остане като изключително въздействаща следа, която ще топли сърцата до края на дните им.

04

Четиримата юнаци пренасят бюста

„Както очаквах, с разпространението на новината за изграждането на бюст-паметника, все повече хора искат да се включат и да се докоснат до този исторически за българско Чикаго момент. На всички желаещи, които имат желанието и помагат за изграждането на паметника искам да кажа едно голямо Благодаря ви братя и сестри! Вашето отношение към идеята показва най-важното, че можем да бъдем смирени и обединени. И така, за да могат повече хора да преживеят този вълнуващ момент, взех решение всеки път да идват различни хора, които да помагат за сътворението на светинята. Първоначално искахме да го открием на 28-ми февруари, но времето не позволява да се извършват строителни дейности. Затова, в момента, в който прогнозата позволи, веднага отиваме да го завършим. Надяваме се до седми, осми март да бъде готов“, каза основният дарител на бюст-паметника – Михаил Томов-Милчо.

02

От ляво на дясно: Кристиян Стойчев, Валентин Ноцков, Антонио Милков, Любомир Велков, Иван Тошев, Милчо Томов

Припоняме ви, че всеки желаещ да се включи като дарител ще получи сертификат за дарение от фондация „Ние българите по света“, който ще му остане за бъдещите поколения. Също така, когато бюст-паметникът бъде готов, по примера на Левски, всички направени дарения и разходи ще бъдат изложени на страниците на вестник „България“, за да бъде видян всеки грош, изхарчен за благородната мисия.

05

Домакинът отец Валентин Ноцков и Милчо Томов

06
Пред църквата „Свети Иван Рилски“ в Чикаго

Радостина Павлова, кореспондент на вестник „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.