Генералното консулство на Р. България в Чикаго даде прием по повод Националния ни празник 3-ти март. Тържественото събитие се състоя в президентската зала на Юниън Лийг Клуб в центъра на Чикаго. Над 300 гости уважиха събитието.

Част от официалните гости

Целият дипломатически корпус във ветровития град, беше изпратил свои представители. Много общественополезни личности и бизнесмени се видяха на чаша вино, обсъждайки бъдещи общбългарски проекти.

Шевкет Чападжиев, Александър Генчев, Симеон Гаспаров, Милен Дулев и Иван Анчев

По традиция абсолютно всички гости на вечерта бяха посрещнати на влизане в голямата зала от любезните домакини на тържеството: Генералният консул г-н Иван Анчев и съпругата му г-жа Лили Анчева, консулът г-жа Людмила Тасева и търговското аташе г-ца Теодора Ботева.

Домакините от Генералното консулство приветстват гостите

Безспорно най-голям интерес сред гостите предизвика нумизматичната изложба на г-н Костадин Везьов с български монети от Третото българско царство до наши дни.

Нумизматът Костадин Везьов (в дъното), на преден план пастор Владимир Георгиев, в средата Петър Стаматов

На първия ред в компанията на съпругата си беше и най-богатият българин г-н Шефкет Чападжиев, който наскоро дари един милион долара за болница в родния си край.

Шевкет Чападжиев със съпругата си

Водещи на официалната програма бяха певиците Диана и Соня. В началото те изпълниха на живо националните химни на България и САЩ, след което поканиха за приветствие генералния консул г-н Иван Анчев.

Певиците Диана и Соня

Той честити празника и благодари сърдечно на Българо-Американските учреждения и компании за финасовата подкрепа, за провеждането на събитието: Американския университет в България, „AmeriFreight Systems“, с президент и вицепрезидент братята Павел и Румен Вълневи, „MERX“ със собственици братята Кристиян и Павел Пеневи, „Moultigroup Logistics“, с президент Васил Байрактаров „Montway Autotransport“, със собственик Михаил Михайлов „Malincho.com“, с президент Калин Пенчев и американската технологична компания „Woodward“.

Домакинът Иван Анчев държи реч

След това, бяха прочетени официални поздравителни адреси от кмета на Чикаго Рам Емануел и конгресмена от Камарата на представителите Брад Шнайдер.

Калин Пенчев със съпругата си

Основната програма за вечерта бе концерт с класическа музика в изпълнение на младите българи г-ца Надежда Цанова – пиано и г-н Петър Македонски – тромпет.

Пианистката Надежда Цанова и тромпетистът Петър Македонски

Талантливите музиканти бяха дошли специално от България, за да могат гостите на приема, да се насладят на галещата ухото музика, която излиза от под пръстите им.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.