Григор Димитров продължава да ниже победа след победа в Рим, било то на сингъл или двойки, а днес пред първата ни ракета глава преклони световният №6 Томаш Бердих. Мачът имаше допълнителен заряд, тъй като двамата се срещнаха само преди седмица в Мадрид и тогава победител излезе чехът, но днес сценарият бе коренно различен и Гришо бе този, който постигна обрат и се класира за четвъртфиналите след успех с 6-7(3) 6-2 6-2. Всъщност това бе трета победа за Димитров в четирите му срещи с чеха и всяка една премина през три сета.
    На 16 май Григор Димитров ще празнува своя 23-ти рожден ден и ще има възможност за първи път в кариерата си да се класира за полуфинал на Мастърс турнир, а за целта ще трябва да запише нова победа, този път срещу 36-годишния Томи Хаас, който по-рано днес отстрани Стан Вавринка, надигравйки го с 5-7 6-2 6-3.
    Епизод №4 от съперничеството между Димитров и Бердих започна с ранен пробив в полза на чеха, но това не пречупи Гришо, който хвърли всички сили в опит да се върне в сета. Първата ни ракета пропусна брейкбол още в следващия гейм, но при 4-5 серия от непредизвикани грешки на Бердих позволиха на Димитров отново да получи шанс за пробив.
    Този път не сгреши, а в последвалия тайбрек дори поведе с 3-1 точки и когато изглеждаше, че моментът е на негова страна и е много близо до успеха в първата част, точно тогава дойде спад в играта му. За разлика от него Бердих бе просто железен и резултатът от това бе шест поредни точки в неговата сметка и обрат в тайбрека.
    Отговорът на Гришо бе впечатляващ – вместо да се отдаде на разочарованието от загубения сет, първата ни ракета излезе пределено мобилизиран за началото на втория и в него нито за момент не загуби концентрация, блестейки със стабилна игра от дъното на корта и атаки при първа възможност. В същото време Бердих „помагаше“ с непредизвикани грешки и ефектът бе повече от категорично спечелен втори сет за Димитров, в който даде само два гейма на противника си и на два пъти спечели подаването му.
    Макар и третата част да бе значително по-оспорвана, в нея Григор отново показа както по-добър тенис, така и по-силна психика в решаващите моменти. Първо успя да поведе с пробив, след това при 3-2 отрази брейкбол, а веднага след това подложи на сериозно напрежение противника си, който не издържа и допусна двойна грешка на брейкбол, довела до ситуация, в която хасковлията сервираше за победата. Гришо не трепна и след ас на мачбол се класира за втори път в кариерата си на Мастърс четвъртфинал, а първият бе през миналата година в Монте Карло, където бе спрян от Надал.
    По този начин Димитров записа своята шеста победа срещу тенисист от Топ 10, две от които именно срещу Бердих, а освен това добави 68,890 евро към банковата си сметка и 180 точки към аткива си за ранглистата, които към днешна дата го изкачват под №13 в света, измествайки оттам Цонга. Дали ще запази тази си позиция зависи от изхода на следващия му мач и от представянето на Гулбис до края на Мастърса в Рим.

източник: grigordimitrov-bg.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.