За единайста поредна година, българи от Чикаго спазиха традицията и посрещнаха юлския изгрев. И този път те лагеруваха на Illinois Beach State Park, близо до южната граница на щата Уисконсин.
Самобитната българска традиция беше пренесена зад океана от няколко ентусиасти, начело с българинът Давид Иванов.
От няколко години, и триатлонецът Любомир Тонкарев се включва наравно в организацията, заедно с Давид.

„Този път прогнозите за дъждовно време ни създадоха повече работа от обикновено. Мислихме как и какво да направим, така че да запазим храната и хората сухи. С Давид решихме да конструираме и поставим на място голям навес. Радвам се, че той изпълни своето предназначение“, коментира кюстендилецът Любомир Тонкарев.

Любомир Тонкарев (в ляво) и Давид Иванов

С годините се създават и традиции относно храната, която нашенците приготвят. Има две основни ястия, които винаги присъстват в менюто. Едното е българско овче сирене с домати и Чорбаджийски чушки на жар, а другото пържени зелени банани със сирене.
Тази година, за първи път, беше включено и чеверме, с мераклийски приготвено агнешко и свинско месо.
Всяка година, по предварителна поръчка, се правят различни, оригинални модели тениски. Изработката на тениските беше поверена на Вили Джикова. Дизайнът представляваше очертанията на картата на България, с изгряващото слънце над нея.

Вили Джикова – единствена сред мъжете на юлското утро

„За втора поредна година дойдох и ще продължа да идвам всяка година. Този път организаторите ми гласуваха доверие и ми възложиха задачата да създам дизайна на тениските. Радвам се, че на всички им харесаха. За да не остават хора без тениски е хубаво предварително да имаме заяваени поръчки за догодина“, коментира Вили Джикова.

Спортът също заема централно място в ежедневието на къмпингуващите. Нашенците практикуват волейбол, белот, табла, каране на канута, джет и мн. др.

„Радостен съм, защото тази година се събрахме много хора. Изгрева го гледахме всеки ден. Стана много весело, имаше голяма организация. С всяка изминала година се събираме повече хора и това е прекрасно“, коментира организаторът Давид Иванов, родом от Петрич.

Давид Иванов

През 2006 година, традицията са стартирали само четири човека, а единадесет години по-късно къмпингуваха над 100 българи. Къмпингът е разделен на три основни линии, а българските места започват с номера от 300 нагоре. Родните ентусиасти си правят резервации най-близо до плажната ивица. За да бъдат там, те резервират местата още в началото на годината, през месец януари.

Владимир Атанасов със семейството

„Идвам всяка година от седем години насам и това са ми едни от най-хубавите дни през годината, далеч от шума на големия град, сред природата. Децата играят на воля, родителите също се забавляваме много, въобще зареждаме се с положителни емоции“, каза къмпингуващият Владимир Атанасов от Русе.

Обичаят „Джулай морнинг“ е самороден изцяло български обичай, който възниква във Варна през 1972 г., а понастоящем се празнува редовно на всеки 30-ти юни срещу 1-ви юли, в най-източната българска част – скалите при с. Камен бряг. Името на празника се свързва с известната песен на английската рок група “Юрая Хийп” от 1971 г. – “July Morning”. По онова време “Джулая” възниква като протест срещу комунистическата власт. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще. Освен това, днес, хората смятат, че се пречистват пред слънцето, без това да има връзка с езически или религиозни обреди.

Галерия снимки:

 В-к „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.