Носителят на титлата „Най-силният мъж на Америка“ за 2014 и 2015 г. – Димитър Саватинов, завърши успешно седмото си поредно участие на „Арнолд Стронгмен Класик“. През втория ден от надпреварата, състезанието беше възобновено с дисциплината „мъртва тяга“. Нашият Митко Саватинов направи два успешни опита на 372 и на 400 кг. При последния си опит на 409 кг. малко не достигна на Великана от Гоце Делчев да успее.

При новия уред „прехвърляне на торба над летва“, който в последния момент смени коронната дисциплина на Саватинов „вдигне на дъмбел“, той преодоля 15-те метра и 20 сантиметра с 23-килограмова торба. Логично предимството на този уред беше на страната на високите състезатели. Очевидно американецът Шоу и исландецът Бьернсон се справиха най-добре от всички участници. Успеваемостта на това упражнение се движеше право пропорционално с височината на състезателите.

Третият уред „повдигане на австрийски дъбов дънер“ се проведе същия ден вечерта на финалите в най-популярните спортове от „Арнолд Спортс Фестивал“. Юначният българин от Гоце Делчев вдигна цялата зала на крака с бурни аплодисменти. Той пръв от всички участници, вдигна големия дънер от 195 кг., след като трима негови съперници не успяха преди него.

В крайното класиране Димитър Саватинов се нареди седми, с едно място по-напред от миналата година.
В последния неделен ден Митко Саватинов излезе на сцената в опит да подобри собствения си световен рекорд от 141 кг. в дисциплината „вдигане на дъмбел“. Единствен негов конкурент в това упражнение се престраши да бъде най-младият състезател при професионалистите Матеуш Киелисковски. Полякът излезе пръв на подиума и съдията му призна третия опит на 142 кг., което решение беше доста спорно, заради нечистото изпълнение и липсата на достатъчно задържане над главата. При видимо не по-лош опит на българина, незнайно защо, съдията не го призна. Саватинов опита още два пъти, но умората от третия пореден състезателен ден си каза думата. Въпреки липсата на късмет, Митко Саватинов ще има възможност още след две седмици в Австралия да подобри новия рекорда на Киелисковски с опит на 143 кг.

„Балансът на дъмбела беше малко по-тежък от този, с който загрявах и това ме подведе, коментира Митко Саватинов след опита за нов рекорд. За мен е важно, че нямам големи контузии и в този смисъл съм доволен, но има още какво да се желае. Благодаря на Бог, че съм жив и здрав, и ми дава сили да се боря с всичко. Благодаря на жена ми и семейството си, както и на моите спонсори“

Галерия снимки:

     

В-к „България’

Leave a Reply

Your email address will not be published.