Повече от достойно, при дебюта си в UFC, се представи най-добрият български ММА-боец Благой Иванов. Българинът загуби със съдийско решение в петрундова равностойна битка, но впечатли с желанието си да се бие до край. Багата търсеше боя и не бягаше от него, за разлика от неговия съперник Дос Сантос, който превъзхождаше нашенеца единствено с движението на краката си. Почти през цялото време, Иванов вървеше напред, докато опитният бразилец бягаше по целия октагон. На няколко пъти, когато Багата започнеше атака със серия от удари, Дос Сантос го спираше с непозволено бъркане в очите. Рутинираният бразилец точкуваше, докато българинът се опитваше да го принуди да влезе в близък бой. Двамата бойци изкараха целия петрундов мач от стойка.

Двамата бойци в равностойна битка

Ето и как коментира боя на Багата, вицесветовният шампион по класическа борба Иван Раднев, който от години живее в Бойзи, Айдахо:

„Изгледахме една много интересна битка. Въпреки загубата, Благой отново доказа, че е един от най-добрите бойци в света. Той е направил най-много за България в ММА, достигайки до най-високо ниво. Малко му трябваше да преодолее бразилеца, който беше доста по-опитен. Боят беше много равностоен, можеше да го дадат и на Благой. Мисля си, че той има много повече опит в самбото и ако беше намерил някакъв вариант да влезе в схватка, щеше да има предимство“.

Иван Раднев и Силвия Иванова наблюдават на живо дебюта на Багата в Бойзи, Айдахо

Иван Раднев добави още, че той и съпругата му, бившата джудистка Силвия Иванова, са гледали на живо боя на Благой Иванов, благодарение на бившия национал по свободна борба Пламен Паскалев, който им е осигурил билети и от дълго време е част от екипа на Благой Иванов. Раднев и семейството му живеят от години в Бойзи и не си спомнят, някога за каквото и да е било събитие, зала „Централ Арена“ да е била толкова пълна. Както повечето местни, и те са смятали, че ще могат да си закупят билети на входа, но са останали изненадани, че всички ценни хартийки са били предварително изкупени.

Българи юнаци

Организаторите на UFC 133, бяха принудени да спрат продажбите на алкохол, защото някои от по-ентусиазираните ММА-привърженици си спретваха боеве в публиката. На всеки конфликт, охраната реагираше мигновено и предотвартяваше по-сериозни наранявания.

Екипът на Благой Иванов дава напътствия отстрани

Малко хора знаят, че няколко месеца преди дебюта си в UFC, Багата претърпя операция на коляното и не се чувстваше напълно възстановен от нея. Поради тази причина, за първи път екипът на българина поиска преместване на мача за по-далечна дата, за да има възможност за пълно възстановяване, но от UFC са отказали промяна в програмата на събитието.

Галерия снимки:

   

В-к „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.