Вицеолимпийската шампионка Мирела Демирева развява българския флаг

07

Елица Янкова сочи българския трибагреник на сърцето си

Жените са гордостта на българската нация от последната Олимпиада в Рио 2016. Родните момичета извоюваха един сребърен и два бронзови медала за радост на всички българи.

05

Елица Янкова в схватка

Първа за „бронзовото“ отличие в кат. до 48 кг. се пребори 21-годишната варненка Елица Янкова, която в типично свой стил, в интензивна схватка с много обрати, победи с 7:6 точки аржентинката Бермудес. Разочарованието беше огромно за Бермудес, която не сдържа сълзите си пред многобройната аржентинска публика. От своя страна, нашето момиче прегърна дружески опонентката си, опитвайки да я успокои и показа, че е роден победител.

06

Петър Касабов, Елица Янкова, Серафим Бързаков и Валентин Йорданов

Традицията от Мелбърн 1956, когато Никола Станчев печели първата олимпийска титла продължава, и на всяка Олимпиада родната борба донася медали. Елица Янкова е наследила афинитета си към борбата от баща си Атанас Янков, който е бил състезател по класическа борба.

03

Мирела Демирева е достоен наследник на Стефка Костадинова

Няколко дни по-късно, с изравнено лично постижение от 1.97 м., Мирела Демирева спечели сребърен медал в скока на височина. 26-годишната плевенчанка е родена в семейството на лекоатлетите Валя и Красимир Демиреви. Успехът на Мирела е уникален, защото е първи от голямо първенство при жените. Шампион в дисциплината стана Рут Бейтия от Испания със същото постижение 1.97 м., но без грешка в сериите. Третата е хърватката Бланка Влашич, отново със същия резултат. Медалът на Демирева е и първият олимпийски в леката атлетика от 16 години насам. За последно, на почетната стълбичка стъпи олимпийската шампионка от Сидни 2000 – Тереза Маринова.

04

Тереза Маринова и Мирела Демирева

Националният Ансамбъл по художествена гимнастика завърши по възможно най-добрия начин българското участие в Рио. Грациите ни в състав Цветелина Найденова, Ренета Камберова, Михаела Маевска, Любомира Казанова и Християна Тодорова спечелиха бронзовите отличия. Те изиграха две страхотни съчетания в многобоя – с пет ленти и после с два обръча и три чифта бухалки.

08

Ина Ананиева поздравява своите възпитанички

Възпитаничките на старши-треньорът Ина Ананиева получиха съответно 17.700 за първото съчетание и 18.066 за второто. Сборът от 35.766 класира родните грации трети. За сравнение, сребърните медалистки от Испания имат същия сбор от точки 35.766, но по правилник по-високата оценка 17.800 на пет ленти ги класира напред. На два обръча и три чифта бухалки иберийките имат 17.966 точки. Очаквано Олимпийски шампионки станаха рускините, те повториха успеха си от миналата Олимпиада в Лондон.

10

Любомира Казанова, Михаела Маевска, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Ренета Камберова

За разлика от Елица Янкова и Мирела Демирева, които имат още път в професионалният спорт, за отбора ни по художествена гимнастика това беше последно състезание и те го направиха незабравимо за всички.

01

Благодарим ви мили момичета! Благодарим ви български олимпийци за това, че ви има и че ни накарахте да тръпнем пред малкия екран. На фона на остарялата и износена спортна база – спортни деятели, треньори и родители намират начин да ви запалят по спорта и ви вдъхновят да защитавате цветовете на родния трибагреник. Благодарим ви будители на новото време!

09

Родните грации в изпълнение на съчетанието с пет ленти
В-к „България“
Снимки: start-photo.bg, Костадин Андонов

Leave a Reply

Your email address will not be published.