01

Аян Садъков

 Еднодневен коледен турнир по футбол на малки вратички в подкрепа на легендарният български футболист Аян Садъков ще се проведе този петък от 5:30 часа следобяд в Чикаго. Мястото е добре познатата зала за минифутбол „Сокър Сити“ намираща се на адрес: 10800 W Belmont Ave. Franklin Park, 60131. Инициативата е на бившият международен съдия Ангел Бекяров.
Легендата на „Локомотив“ (Пловдив) и националния отбор Аян Садъков води битка с изключително тежкото заболяване амиотрофична латерална склероза. Точно за това заболяване заради, което целият свят започна да се полива с ледена вода и по-голямата част от участниците да събират средства за борбата с него. 03

Хора от цял свят подкрепиха борбата с болеста

Турнирът ще се проведе с четири отбора във възрастовата група за над 30-сет годишни, като само вратарите могат да бъдат по-млади. Победителите ще вдигнат специално подготвената купа „Аян Садъков“, ще бъде връчена и индивидуална награда за най-техничен състезател „Аян Садъков“. Екипировката за турнира е осигурена от инициатора Ангел Бекяров. Четрите отбора ще бъдат в цветовете: бяло, черно, червено и зелено.
Аян Садъков Има 248 мача и 66 гола в „А“ група (228 мача с 64 гола за „Локомотив“ и 20 мача с 2 гола за „Ботев“) и 122 мача и 74 гола в „Б“ група. Той е единственият футболист, който, въпреки че отборът му се състезава за няколко сезона в „Б“ група, е несменяем титуляр в националния отбор. За купата на УЕФА има 8 мача и 3 гола (6 мача с 3 гола за Локомотив и 2 мача за Ботев).
Аян Садъков е рекордьор на страната по участия във всички национални отбори. Той има 79 мача и 9 гола за „А“ националния отбор (1981-1991), 25 мача и 9 гола за младежкия тим и 40 мача с 15 гола за юношеския тим.02

Аян (третия клекнал от дясно на ляво) с националния отбор

Участва на Световното първенство в Мексико 1986 във всичките четири мача и е обявен е за най-добре представилия се български футболист. Аяо е един от най-добрите футболисти на България за 80-те години. Футболист с конструкторски качества в средата на терена и добър реализатор. На бенефиса си през 1984 г. Христо Бонев му предава черно-бялата фанелка с номер 8 и го обявава за свой наследник.

Николай Василев, кореспондент на вестник „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.