Генералният консул на Р. България в Чикаго – г-н Иван Анчев, получи писмо от кмета на град Перник – г-жа Вяра Церовска, относно готовността на миньорския град да се побратими с някои от градовете, предимно населени с българи и перничани около Чикаго. Лично треньорът на „Миньор“ Чикаго – Емил Миланов, връчи коренспонденцията на г-н Иван Анчев. „Чуковете“ зад океана са най-съществената причина за евентуалното бъдещо побратимяване. „Миньор“ Чикаго е достигнал най-високото ниво на аматьорския футбол в САЩ и липсата на собствена база спира по-нататъшното развитие на отбора. Ръководството на тима се надява побратимяването да стане факт и да помогне за предоставянето на футболен терен, на който „Миньор“ ще може да тренира и да играе домакинските си мачове. Разбира се, игрището ще бъде ползвано и от останалите български отбори.

Генералният консул в Чикаго – г-н Иван Анчев

„Благодаря на г-жа Церовска и на жителите на град Перник, че са проявили такова желание. От мое име и от името на Генералното консулство ви уверявам, че каквото е възможно и необходимо ние ще направим, така че град Перник да бъде побратимен с някои от градовете, които са около Чикаго, там където има българска общност. Да се надяваме, че това наше начинание ще се увенчае с успех и да работим за развитието на двустранните отношения“, прие писмото с благодарност и готовност да работи по въпроса Генералният консул г-н Иван Анчев.

В писмото е засегнат въпросът и за евентуално сътрудничество на Перник с една от най-старите обществени организаци в Чикаго – „Българо-Американския център за културно наследство“, президент на която е бившият национал по таекуондо – Станислав Станимиров. Перничанинът Станимиров е и създател на таекуондо клуб „Спартак“ Чикаго, в който тренират предимно българчета.

Президентът на „Българо-Американския център за културно наследство“ – Станислав Станимиров

„Като представител на „Българо-Американския център“ и като човек, който е израснал и роден в Перник, с каквото мога ще допринеса и ще помогна на Генералното консулство, дали с преговорите, дали с оглеждането на предложенията и т.н. Надявам се, наистина да постигнем някакво сътрудничество и тази мечта да се осъществи, да станат побратими два града и да имат възможност футболните клубове да тренират без ограничения на часовете“, каза президентът на „Българо-Американския център за културно наследство“ г-н Станислав Станимиров.

На срещата присъства и основателят на „Миньор“ Чикаго – Николай Василев, който получи подарък от кмета на Перник, книги за живота и делото на Апостола на свободата – Васил Левски.

Николай Василев с подаръка от кмета на Перник – г-жа Вяра Церовска

„Благодаря на кмета на Перник за подаръка, трогнат съм от жеста. Познавам г-жа Вяра Церовска преди да влезе в политиката и да бъде избрана за кмет на Перник. Надявам се тя и нейният екип винаги да правят правилните избори и да оставят само положителни неща след тях“, изказа своята благодарност създателят на „Миньор“ Чикаго – Николай Василев.


Николай Василев, Иван Анчев, Емил Миланов и Станислав Станимиров

В-к „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.