За пети пореден сезон, „Левски“ Чикаго вдигна най-много купи сред българските отбори и от всички тимове за над 30-годишни в целия щат Илинойс.

Вицепрезидентът на ПСЛ – Гаетано Траверса връчва преносимата Купа на организатора на „Левски“ Чикаго

След сезон 2014 и 2016, през настоящата 2018 г., за трети път само „Левски“ успя да стане шампион измежду седемте български и един македонски отбори. Те изравниха рекорда на бившата „Славия“ (2003/04/05/06 и 07) и станаха за 5-ти път поред шампиони. Сините вдигнаха и купата, като направиха четвъртия си дубъл (2014/15/16 и 18) в бялата дивизия на Премиерлигата. Освен това, за трета поредна година „Левски“ е шампион на щата Илинойс, от общо пет изиграни финала. Българите станаха и вицешампиони на Средно-западните щати в Елизабеттаун, Кентъки.

Президентът на ISSA и PSL – Клаудио Фриго

Преди награждаването на призьорите, президентът на Илинойската Щатска Асоциация по футбол (ISSA) и Премиер Сокър Лийг (PSL), и вицепрезидент на Средно-западните щати (USASR2) – Клаудио Фриго, припомни, че „Левски“ е първият и за сега единствен шампион на САЩ, от щата Илинойс, при над 30-годишните.

В същата възрастова група, но в „червената“ дивизия, най-старият български отбор „Балкан“ 2001, завърши на 5-то място в шампионата. Въпреки това, след 14-години суша, „балканци“ направиха изненадата на сезона, печелейки два финала за Купата и Суперкупата. И двата пъти, срещите завършваха наравно 1:1 в редовното време, а при изпълнението на дузпите „балканци“ излизаха крайни победители. На финала за Купата,  в „червената“ дивизия, срещу „Атлетико Торино“, дългогодишният капитан Васил Чирпанлиев се превърна в герой, вкарвайки победната дузпа. При дебюта си на суперфинала, „Балкан“ победи най-силния отбор за последните пет сезона – „Левски“. В жива легенда се превърна вратарят Николай Димитров, който спаси дузпата на юношеския национал на Черна гора и национал на САЩ по футзал – Бато Радонич.

Гаетано Траверса награждава с преносимата Суперкупа Николай Димитров

Припомняме ви, че първия път, когато два български отбора играха на финал за Суперкупата, беше през сезон 2015. Тогава „Левски“ победи „България“ (бившата „Славия“) с 5:1.

Със завоюването на Суперкупата, „Балкан“ стана третрият български отбор печелил трофея. За първи път това прави „Славия“ през 2009 г. По-късно, през 2011 и 2012 г., отборът отново вдига Суперкупата, но вече преименуван с името „България“. Със създаването си през 2014 г., „Левски“ вдига Суперкупата и повтаря успеха през следващите две години 2015 и 2016 г. Трите поредни успеха правят сините първия и за сега единствен отбор в историята, успял от първия опит да пенсионира Суперкупата.

Забележка: Финал за Суперкупата се играе само при над 30-годишните, между спечелилите Купата в „червената“ (съботна) и „бялата“ (неделна) дивизия за над 30-годишни. А не както е в Европа, между шампиона и Носителя на Купата.

За първи път от създаването си, най-титулуваният роден отбор „България“, остана извън тройката. Юнаците се наредиха на осма позиция в крайното класиране на „червената“ дивизия. Припомняме ви, че „България“ има общо 9 титли (6 под името „Славия“ и 3 като „България“) и 9 купи (5 за „Славия“ и 4 за „България“). По времето на „Славия“ има пет дубъла (титла и купа), а като „България“ два дубала (купа и суперкупа). Отборът е първият български шампион на щата Илинойс и на „Средно-Западните щати през 2007 г.

Играещият треньор на „Бодрост“ – Александър Яновски с отличието за трето място

В отворената група „Бодрост“ завърши трети и направи най-доброто си класиране до този момент в майсторската група на Премиерлигата. Гордост за бодрите момчета остават двата мача срещу шампиона „Кразни Жасло“, в които българите спечелиха общо четири точки и останаха единственият непобеден отбор от шампионите.

В най-силната Метролига, до последно шест отбора се бориха за първото място, като българският „Миньор“ беше един от претендентите за титлата. В крайна сметка, жълто-черните останаха пети, с което успяха да завършат пред най-титулувания отбор „Швабен“ 1926. В същата Метролига, но в първа дивизия, „Македония“ остана на предпоследно място.

При над 40-годишните, единственият български представител – „Ботев“, завърши на пето място в най-силната група „А“.
Миналогодишният шампион, при над 48-годишните – „София БГ“ остана на крачка от медалите и завърши на четвърта позиция.

Всички трофеи спечелени от българските отбори през сезон 2018

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.