„Левски“ (Чикаго) с трета Суперкупа

За трети пореден сезон, „Левски“ Чикаго вдигна Суперкупата и стана първият отбор, успял да я пенсионира. В супер драматичен финал, „сините“ надвиха коравия тим на „Торино“, с 3:2 в продълженията. Българите стигнаха до суперфинала, след като вдигнаха Купата в „бялата“ дивизия за над 30-годишни, която също пенсионираха. Перуанците заслужиха своето място, след спечелването на Купата в „червената“ дивизия, в същата възрастова група.

02

Димитрий Коваленко вкара два гола

Мачът започна с едноминутно мълчание, в памет на бившия президент на ПСЛ, на когото е кръстена Суперкупата – Андрю Де Вирон. „Сините“ поведоха с два гола на бившия играч на „Чикаго Файър“ – Димитрий Коваленко. Латиносите върнаха двете попадения от статични положения. Първото полувреме завърши с резултат 1:0, в полза на „Левски“. В герой за „лъвовете“ се превърна бившият играч на „Дунав“ (Русе) – Росен Каптиев, който след изпълнение на ъглов удар, засече с глава топката и разстреля от упор противниковия вратар за 3:2.

03

Росен Каптиев отбеляза с глава

В началото на първата част, съдията изгони с директен червен картон десния бек Добромир Пеев, за удар без топка на противников играч. Малко преди края на първото полувреме, и играч на перуанците напусна, след директен червен картон за удар без топка срещу голмайстора Димитрий Коаваленко. След поредния официален мач между „Левски“ и „Торино“, перуанците все още нямат победа над „сините“.

10

Добромир Пеев получи червен картон

„Изключително труден мач, играхме почти цяло първо полувреме с човек по-малко. Поведохме закономерно в резултата, но последва спад в играта и получихме два леки гола. Имахме късмет в продълженията и успяхме да отбележим. Победихме един много добър отбор. Това ни е най-успешният сезон до този момент. Поздравявам всички момчета за себераздаването и им пожелавам приятно изкарване на празниците. Благодаря на феновете за подкрепата и на всички спонсори на отбора“, коментира треньорът на „Левски“ (Чикаго) – Пламен Бежански – Газдата.

05

Треньорът Пламен Бежански на полувремето

Финалът за Суперкупата в Премиер Сокър Лийг започва де се играе за първи път през 2008 г. Той наподобява типично американските спортове и не се играе между шампиона и носителя на купата, както е в Европа, а между носителите на купите за над 30-годишни, съответно в съботната („червена“) и неделната („бяла“) дивизии.
Първият носител на Суперкупата е отборът на „Селтик“ (Сент Чарлз). На следващата 2009 година тя е спечелена от българския „Славия“. Тазгодишните финалисти – „Торино“, стават победители през 2010 г. Следват две поредни години на българско надмощие и победи за „България“ (бившата „Славия“, която е преименувана от новия спонсор). На следващата 2013 г., „България“ има шанс да пенсионира Суперкупата, но губи финала от „Румъния“.

53772_105164472881708_6397736_o

„Славия“ (Чикаго), Красимир Иванов (с черния екип), Димитър Атансов (третия от дясно на ляво клекнал) и

треньорът на „Левски“ (Чикаго) – Пламен Бежански (като състезател, първият прав по екип от ляво)

През 2014 г., по случай 100-годишнината на „Левски“ (София), с много ентусиазъм, „сини“ фенове зад океана създават „Левски“ (Чикаго) 2014. Новият отбор започва ударно в „бялата“ дивизия и още същия сезон печели требъл. За радост на българските фенове на футбола, „Левски“ спечели требъл и през миналия сезон 2015 и през настоящия 2016.

През сезон 2014, на финала за Суперкупата играха два български отбора. В него „Левски“ победи с 5:1 „България“ (бившата „Славия“). На следващата 2015 година, „сините“ отнесоха с 11:0 италинаския „Интернационал“ 1996. Радостта от впечатляващата победа беше голяма, защото българите загубиха от същия съперник два поредни финала за Щатската Купа.
Настоящият сезон 2016 е най-успешният за „Левски“ (Чикаго), защото освен титлата, пенсионираните Купа и Суперкупа, „сините“ спечелиха юбилейната Щатска Купа на Илинойс. (Тази година се навършват 100 години от създаването на Илинойската Щатска Асоциация по футбол – ISSA.) Със спечелените четири трофея „Левски“ изравни рекорда на „Славия“, която през 2007 г. също печели четири отличия: Титла, Купа, Щатска Купа и Купа на Средно-Западните щати.

dsc_0029

Организаторът на „Левски“ (Чикаго) – Николай Василев

„Изпращаме един изключително тежък и същевременно много успешен сезон. На абсолютно всички в отбора ни е трудно да съчетаваме работа, семейство и футбол, но продължаваме да го правим, за да утвърждваме корените си и защото обичаме спорта. Благодаря на двама от големите футболни организатори в Чикаго – Красимир Иванов и Димитър Атанасов, които с личния си пример ме запалиха по аматьорския футбол. При нас мачовете са истински, няма корупция и уредени срещи, радваме се на играта, също както в началото на XX век, когато се създават „Левски“, „Славия“,“Ботев“ и „Владислав“. Надявам се да имаме сили да затвърждаваме успехите си през следващите сезони, тъй като вдигнахме много високо летвата. Поздравления и благодарности на всички свързани с отбора за завоюваните успехи“, каза организаторът на „Левски“ (Чикаго) – Николай Василев.

Галерия снимки:
04

Двамата голмайстори Каптиев и Коваленко

06

Поздравления за Дима Коваленко

07

Поздрвления за Росен Каптиев

08

Централният защитник Георги Николов чисти с глава

09
Душан Обрадович асистира за третия гол
dsc_0661

Танко Дяков

dsc_0645

Мачът започна с едноминутно мълчание в памет на Андрю Де Вирон

dsc_0888

Тримата супер нападатели в „Левски“ от ляво на дясно: Росен Каптиев, Владимир Вукайелович и Димитрий Коваленко

dsc_0937

„Левски“ (Чикаго) 2014 изпрати най-успешния си сезон

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.