„Левски“ Чикаго 2014 стана шампион на САЩ. Най-титулуваният български отбор зад граница, влезе в историята на Илинойския футбол. „Сините“ станаха първият отбор от щата, вдигнал Националната купа на САЩ, при над 30-годишните. Турнирът за най-високото отличие се провежда от далечната 1984 г., а трофеят носи името на живата легенда на американския футбол – Герхард Менгел.

Германецът Герхард Менгел връчва Националната купа на капитана Росен Каптиев

„Левски“ победи на финала с 3:1 единствения отбор, ставал трикратен шампион на САЩ – ФК „Кристос“ 1997. Два гола за българите отбеляза Росен Каптиев, а от дузпа се разписа Владимир Вукайелович. „Левски“ поведе в 25-та минута с истински шедьовър. Пристигналият специално от Родината – Христо Йовов, изведе по прекрасен начин, между двама защитници, Росен Каптиев, който с удар от воле разстреля вратаря за 1:0. Пет минути преди края на първата част, гърците изравниха за 1:1. На следващата атака Мирослав Николов навлезе от дясно в наказателното поле на противника и центрира, но кълбото срещна ръката на централния защитник и главният съдия посочи бялата точка. Сърбинът Владимир Вукайелович излъга вратаря и майсторски го хвърли в противоположния ъгъл, отбелязвайки за 2:1. Така, на полувремето, българите се оттеглиха с гол аванс. През втората част, сините владееха играта. Малко преди последния съдийски сигнал, Мирослав Манолов отправи силен удар, който гръцкият страж изби. В този момент, най-добре пласиран се оказа голмайсторът Росен Каптиев, който сложи точка в спора за крайното 3:1.

Великолепната четворка: Христо Йовов, Мирослав Манолов, Танко Дяков и Росен Каптиев

„Все още не можем да осъзнаем успеха, който направихме. Трябва да мине време, за да разберем стойността на постигнатото. Поднесохме голяма изненада на съперниците си. Детонирахме отбори с многогодишна история и получихме тяхното признание, но най-важното е, че всички научиха кой е Левски и къде се намира малка България. Благодаря от сърце на всички, които направиха невъзможното – възможно! На „Националния клуб на привържениците на „Левски“ София в Северна Америка“ за това, че поканиха синята легенда Христо Йовов, който долетя от Родината и зарази всички със себераздаването си на терена. На българите от Детройт, които подкрепяха мощно отбора и на тези, които дойдоха от Чикаго. Специални благодарности на всички хора, които през тези години, откакто съществува отборът, ни подпомагаха с финансови средства. Най-вече на сегашния Генерален спонсор „MONTWAY AUTO TRANSPORT“, с президент Михаил Михайлов. Без неговата помощ, този успех щеше да се случи много, много трудно. Дано успеем да запазим положителното настроение и да завършим по същия начин годината“, коментира основателят на „Левски“ Чикаго – Николай Василев.

Организаторът Николай Василев; спонсорът Михаил Михайлов и финасовият директор Евгени Руссу

„Левски“ Чикаго беше създаден от „сини“ привърженици, по случай 100-годишния юбилей на ПФК „Левски“ София. Още с първото си участие в Премиерлигата, българите стават шампиони, носители на купата и Суперкупата. Също така, вицешампиони на щата и на Среднозападните щати. На следващата 2015 година, повтарят успеха в лигата – титла, купа и Суперкупа, и отново Вицешампиони на щата. През изминалата 2016 г. печелят отново титла, купа и Суперкупа, и от трети опит печелят щатската купа в годината на 100-годишния юбилей на Илинойската щатска асоциация по футбол. През настоящия сезон 2017, „Левски“ стартира като Вицешампион на Среднозападните щати в зала 5+1. До този момент, „сините“ печелят за втори път щатската купа, а от третия опит – купата на Среднозападните щати в Индиана. А сега, от първия път в щата Мичиган – Националната купа на САЩ, която е най-високото стъпало във тази възрастова група.
До края на годината, „сините“ могат да счупят всички рекорди, ако успеят да извоюват още три трофея. В шампионата, в турнира за купата и във финала за Суперкупата.

Галерия снимки:

„Левски“ Чикаго – шампион на САЩ 2017

 

Евгени Михайлов вдига високо Купата

Сърбите Владимир Вукайелович и Михаило Добрасинович

Двамата братя Диего и Фабрицио Лемус от Мексико развяха българския флаг

Мирослав Николов; вратарят Христо Христов и Георги Николов

Вратарят Джон Оконър и Стефан Златев

Димитър Стойков

Капитанът Росен Каптиев вдига високо трофея пред погледа на Герхард Менгел

  

Ръководството на отбора:  Михаил Михайлов, Николай Василев, Евгени Руссу и треньорът Пламен Бежански

Радост в „сините“ редици

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.