04

Откриването на бюст-паметника на Васил Левски (24 май 2015 г.)

– Г-н Томов, какво ви води отново в Чикаго?

– След успешното откриване на бюст-паметника на Васил Левски, фондацията „Ние българите по света“ продължава с целите, които сме си поставили, а именно да изградим паметник на Джанюариъс Макгахан. Този забележителен американски журналист, с писанията си по темата за Aприлското възстание и Руско-турската освободителна война е допринесъл много за освобождението ни. Другата причина, порад която съм тук е възстановяването на падналия кръст на православния храм „Св. Иван Рилски“. Тук е момента да благодарим за пореден път на г-н Иван Алексиев, кмет на гр. Поморие, който пое отговорността и даде лични средства за направата на новия кръст от гранит.

????????????????????????????????????

Иван и Ани Алексиеви и Михаил Томов

– Как г-н Иван Алексиев разбра за падналия кръст?
– При посещението на г-н Алексиев и съпругата му в Чикаго, за откриването на бюст-паметника на Левски, той обеща да възстанови падналия кръст, с което се показа като истински българин и християнин.
– Да се върнем на Макгахан. Той е малко познат на нас българите, според вас защо е така?
– Навремето такава е била политиката. Очаквайте поредица откъси от книгата на Макгахан във вестник „България“.
– До къде сте стигнали с реализацията на тази благородна идея?
– В момента подготвяме проект и осъществяваме много срещи с представители на различни организации, български бизнесмени и най-вече с американската фондация „Макгахан“.
– Кога се очаква изграждането на паметника и къде ще бъде поставен?
– Надявам се да успеем да го открием за рождената му дата на 12 юни, догодина. А къде ще бъде поставен, още търсим подходящо място. Между другото, ако някой от от чиателите има идея къде, може да ни се обади и да сподели на телефон: 773-640-3882.
– Не е ли твърде скоро, само след осем месеца? Колко време ви отне направата на паметника на Левски?
– Като всяко нещо, което се прави за първи път, направата на бюста, транспортирането и организацията по поставянето (с участието на много родолюбиви българи) отне около две години. Много се радвам, че стана общо българско дело и благодря на всички дарители, които поместваме в отделен списък. Българите в Америка си платиха паметника на Левски.

05

Николай Василев и Михаил Томов
Радостина Павлова, в-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.