Един от най-великите ръгбисти за всички времена Джона Лому почина на 40-годишна възраст. Още през 1995 година той бе диагностициран с изключително рядко заболяване на бъбреците, а през 2004 година претърпя бъбречна трансплантация, след като местен радиоводещ стана негов донор. През 2011 година обаче бърбреците му спряха да работят и оттогава той беше на диализа. Докторът, който се грижеше за бившия състезател, обясни, че конкретната причина за смъртта му е сърдечен удар.

196-сантиметровият гигант е считан за първата световна суперзвезда в модерната история на ръгбито. Въпреки своите 119 килограма, новозеландецът бе един от най-скоростните играчи, стъпвали на терена.

ддд

Лому игра в 63 мача за националния отбор на родината си, в които успя да отбележи 185 точки. На клубно ниво се е подвизавал както в Нова Зеландия, така и във Франция и Уелс. В световноизвестния музей на Мадам Тюсо в Лондон има негова фигура.

Това е втори шок за всички фенове на „Ол Блекс“ в последните месеци. На 5 юни тази година почина друг дългогодишен национал на страната – Джери Колинс, а след триумфа на световното първенство в Англия, ръгбистите посветиха триумфа си на него. Новината за кончината на Лому идва по-малко от месец след спечелването на Мондиал 2015.

„Джона беше легенда в ръгбито и беше обичан от многобройните си почитатели тук и по света“, каза изпълнителният директор на новозеландската асоциация Стив Тю.

Спортният министър на страната Джон Кей пък заяви пред Би Би Си, че Лому е бил истинско вдъхновение както в спорта, така и за хронично болните хора заради борбата си с болестта.

[embedvideo id=“ob2YAnMYJ-8″ website=“youtube“]

[embedvideo id=“OsXTa7UCGlk“ website=“youtube“]

Източник: sportal.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published.