В американската столица на хазарта – Лас Вегас, българинът Николай Николов стана първият нашенец световен шампион по бразилско жиу-житцу, в най-голямата и силна световна федерация International Brazilian Jiu Jutsu Federation (IBJJF). Въпреки разкъсаните връзки в дясното рамо, състезателят на столичния клуб “Зенит”, победи на финала, в категория до 94 кг, с явно превъзходство 21:0 точки, представителя на домакините – Брат Филипс.

Николай Николов стъпи на най-високия връх в кариерата си

“В началото на схватката видях, че съперникът ме води с 9:0 и си помислих, че трябва да рискувам, за да наваксвам много точки. Накрая се оказа, че съдиите са се объркали и бяха сложили моите точки на него. Радвам се, че постигнах това, за което дойдох и благодаря на съпругата ми -Силвана Николова, за разбирането и подкрепата. Този успех е наполовина нейн”, каза развълнуван по телефона от Лас Вегас, първият ни световен шампион в бразилското жиу-житцу – Николай Николов.

На полуфинала шампионът Николай Николов вдига победоностно ръце

Шампионът добави, че поздравява специално шампиона на Стария континент от тази година – Иво Евгениев, благодарение на когото, преди световното, Николов е имал отлична подготовка и с бразилски състезатели. Иво Евгениев е водил добри чуждестранни бойци за спаринги, което е допринесло и за развитието като цяло на спорта в България. Самият Евгениев е постигнал победа в първи кръг и е загубил с две точки разлика от бъдещия световен шампион в неговата категория.

Траян Ташев, Николай Николов и Иво Евгениев

Преди финала, Николай Николов е постигнал още четири победи. Две от тях по точки, една схватка е завършила с контузия за съперника, а във втори кръг противникът не е излязъл. В категорията на Николов е имало общо 25 състезатели. Той се състезава за първи път при лилавите колани в мастърс 2. Като световен шампион, Ники Николов спечели 7 точки за световната ранглиста.

Николай Николов със златния медал

Припомняме ви, че във втория ден на световното първенство по жиу-житцу, първият медал за България завоюва треньорът на „Боен Клуб Левски София Абсолюто” – Константин Николов. Той стана вицесветовен шампион при кафявите колани в мастърс 3, в кат. до 82 кг. Във всичките си схватки до финала, Константин Николов победи с единодушни съдийски решения. А на финала, след достойна петминутна борба, загуби от състезател на домакините с минимална разлика от три точки.

Вицесветовният шампион Константин Николов

“Това е преди всичко постижение за моя клуб Левски, моята страна България и не на последно място – за мен самия! Винаги трябва да сме мотивирани да искаме повече, да преминаваме границите, да бъдем смели и никога да не спираме да мечтаем! Благодаря на моя приятел, брат, спаринг партньор и другар на тепиха и извън него – Стилиян Георгиев. Благодаря на момчета и момичетата от отбора ми, вие сте моята движеща сила! Благодаря на цялото синьо семейство, без вашата подкрепа и доверие, това нямаше как да се случи! И не на последно място, благодаря на моята половинка Мира Кръстева – благодаря ти, че ме търпиш, че вярваш в мен, че те има”, написа в социалния си профил “сребърният” – Константин Николов.

„Сребърният“ Константин Николов развява гордо националния трибагреник

Спечеленото отличие от Николов е много ценно за него, защото е първо от голямо първенството, а и първи сребърен медал за България в тази федерация. В неговата категория имаше над 30 състезатели. Тазгодишният номер 1 в Европа, от първенството в Лисабон – Стилиян Георгиев, загуби след съдийска тесла при лилавите колани. Георгиев водеше по точки, но получи дисквалификация след изпълнение на мелница.

Състезателят на местния отбор от Лас Вегас “Грейси Хумаита” – Траян Ташев, също не стигна до медалите в новата за него категория до 94 кг, но много помагаше с опита си на своите четирима сънародници дошли от България, да участват на най-големия спортен форум за годината в бразилското жиу-житцу. Траян Ташев е световен шампион от 2016 г., в другата международна версия SJJIF.

В полуфиналната схватка

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.