Над 1000 българи, предимно от района на Чикаго, се събраха на 2 юни в парка „Бъси Уудс“, да почетат деня на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Станалият традиционен общобългарски събор, започна с „Детска Българиада“. Над 100 малчугани, от всички възрастови групи, взеха участие в спортните игри.

Цялата Българиада премина под знака на благотворителността. Всеки родител на участниците в игрите, имаше възможност да подкрепи каузата на малката Лори, закупувайки детска тениска с лика на Христо Ботев.

Между игрите, таекуондистите от клуб „Спартак“, с наставник майстор Стани, направиха демонстрация на удари, ритници и форми.

На закриването на спортните игри, организаторът Станислав Станимиров поведе почетната обиколка и всички участници в детската Българиада последваха българския флаг. В края на обиколката, едно по едно, всяко дете развя на сцената българското знаме и получи златен олимпийски медал.

Детската Българиада беше организирана от център „Магура“ и Олимпийски клуб „Васил Левски“ в Чикаго, с подкрепата на мотоклуб „Хайдути“, българският сайт Chicago.bg, вестник „България“ и Българо-Американският център за културно наследство.

Последва официално откриване на събора. Генералният консул – Иван Анчев, отправи кратко слово и помоли всички да се изправят и помълчат, на фона на сирените, в памет на 142 години от гибелта на големия български поет и революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на Родината.

Президентът на мотоклуб „Хайдути“ – Никола Масларски, също изказа своята признателност към героите. Той, също така, поздрави своите съзаклятници с четвъртата годишнина от създаването на клуба.

Като истински артисти, танцьорите от ансамбъл „Верея“, пресъздадоха под формата на народен танц, опит за кражба на млада невеста от турчин. Ръководителят на ансабъла – Константин Маринов – Коцето, се беше превъплътил в свиреп башибозук, когото двама български юнаци разубедиха и прогониха от селото.

Градусът на настроението се пренесе в публиката и се извиха дълги хора. Певиците Диана, Флори и Джулия изпълниха любимите български народни песни от македонския край, популярна българска естрадна и рок музика.

Освен българските песни, Елена Бали и Мис Би разгорещиха страстите с латино танци и народна музика с модерни ритми.

Съборът продължи с демонстрация по свободна и класическа борба от Вергил и Били. Двамата показаха разнообразни технически похвати в двата стила на спорта, донесъл най-много слава на страната ни.

За първи път, на станалите традиционни „Хайдушки игри“, се бяха записали цели седем отбора, като три от тях бяха изцяло женски. Имената на мъжките тимове бяха: „Ботев“, „Шипка“, „Кракра“ и „Спартак“, а женските: „Райна Попгеоргиева“, „България“ и „Мошино“. В квалификациите отборите се състезаваха със забиване на нож в цел, изтласкване на камък за разстояние и хвърляне на тояга в цел.

При силния пол, най-добро представяне направиха отборите на „Ботев“ и „Шипка“, с разлика в точка и половина. При дамите, до финала достигнаха „Райна Попгеоргиева“ и „България“, с една точка разлика. Победителите се определиха с дърпане на въже и ръкохватна схватка. При мъжете спечели отборът на „Ботев“, който избра за свой войвода Росен Дулев от Дупница. Поради абсолютното равенство при жените, не беше избран отбор победител. Четите се обединиха и излъчиха един общ войвода, в лицето на Радост Воденова, от града на стоте войводи – Сливен.

В края на събора, инициаторите от Олимпийския клуб преброиха $2050 събрани средства за каузата на 2-годишната Лори. Детето страда от рядката диагноза Вроден дефицит на бедрена кост (Congenital Femoral Deficiency, Paley type IB). Диагнозата е свързана с тежка малформация на таза, със забавено вкостяване на шийката на бедрената кост, с тежка ъглова деформация в тази област и екстремно прогресиращо скъсяване на лява бедрена кост. Родителите Ралица и Петър Ангелови от Русе, трябва да съберат 199 198.29 щатски долара. Това е цената на операцията, а датата е определна за 15.01.2019 г.
PayPal account:  lori_angelova@abv.bg
Дарителска сметка УниКредит Булбанк UNCRBGSF
BGN сметка – BG16 UNCR 7000 1523 2804 10
USD сметка – BG27 UNCR 7000 1523 2804 06

Спонсори на общобългарското събитие бяха транспортните компани: Nationwide Cargo, Elgin Truck&Trailer Repair, Prestige, Dars Logistics, Victory Trans Inc, Luni Truking Inc, Freight One Express Inc, застрахователна компания – Argo Insurance, недвижими имоти Home Realty Group – Наско Иванов, B&W Realtor – Гергана Тодорова, Zograf Realty, Българска оптика – Des Plaines Eye Care Center, Playroom cafe, Bobi Handyman Inc, Stereo Bandit, Bulstate Corp., K&G Coach Line Inc, Marchela Travel, Eye Level Vision, Chicago.bg.
Мотоклуб „Хайдути“ благодари на всички дарители, съорганизатори и гости за ентусиазма, и прекрасно прекараното време. Искрено вярваме, че заедно можем всичко.

Галерия снимки:

 

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.