Даниел Александров (червено трико) изпълнява коронната си хватка

Даниел Александров при класиците и Борислав Новачков в свободния стил донесоха последните две квоти за Олимпиадата в Рио.
На квалификационния турнир в Истанбул в кат. до 75 кг Даниел Александров стигна до финала, където не излезе поради лекарска забрана срещу турчина Селчук Себи. Александров записа три победи – над мексиканеца Хуан Ескобар с технически туш 10:0, надделя над швейцареца Жонас Босерт с 9:6 точки, а в решаващата схватка на полуфинала се справи и с шведа Роберт Росенгрен със 7:4.
Ден по-късно живеещият в САЩ – Борислав Новачков спечели последата, десета олимпийска квота за родната борба. Националът стигна финала в кат. до 65 кг, с което си осигури виза за игрите. На финала спечели срещу Хайслан Гарсия (Канада), който се отказа поради лекарска забрана.
В полуфиналната решителна схватка Новачков показа истински дух и надделя над беларусина Азамат Нурикау с 8:4, от когото имаше две загуби преди това. Асът ни започна с успех срещу Дежан Митров (Македония) с 6:0, срази казахстанеца Жумагазиев с 6:2, а на четвъртфиналите надделя и над американеца Франк Молинаро с 5:2.

13116414_10156782175815167_4142065509206087060_o

Борислав Новачков (синьо трико)

Така на олимпиадата в Рио българската борба ще има 10 състезатели – четири в свободния стил и по три при жените и мъжете в класическия стил.
На световното в Лас Вегас през миналата година квоти за Рио спечелиха Елис Гури (класически стил), Михаил Ганев (свободен стил) и Тайбе Юсеин (жени). На квалификациите в Сърбия визи взеха Мими Христова, Елица Янкова, Николай Байряков при класиците и Владимир Дубов при свободняците. В Монголия квота извоюва само живеещият в САЩ свободняк Георги Иванов.
Припомняме ви, че спечелените квоти са за съответната държава и не са поименни. Това означава, че треньорските ръководства могат да преценят други състезатели да участват в Бразилия през август в някои от категориите.

източник: bul-wrestling.org

снимки: unitedworldwrestling.org

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.