На 18 февруари, деня в който българите по света си спомнихме и всеки по свой начин почете паметта за най-свидния син на България – Васил Иванов Кунчев, се проведе осмата Олимпиада за Левски с осем български училища от района на Чикаго. Както всяка година организатор на събитието беше Българо-Американският център за културно наследство.

Учениците от българските училища в Чикаго

За втора поредна година Олимпиадата имаше предимно спортна насоченост. В рамките на два часа българските учебни центрове се включиха активно. Участие взеха: „Ново Българско Училище в Нейпървил“, БУ „Нов живот“, „Малко българско училище“, МБУ – „Алеко Константинов“, училище „Джон Атанасов“, БУЦ „Знание“, училище „Св.Иван Рилски – Чудотворец“ и училище „Патиланско царство“. Център „Магура“, от който, както миналата година бяха най-активните организатори на събитието, също изявиха свои деца в надпреварите.

Едноминутно мълчание в памет на Апостола

Олимпиадата стартира с едноминутно мълчание в памет на Апостола. Историкът Камелия Попова беше подготвила традиционната викторина на тема „Какво знаем за живота на Апостола“? Над 25 деца взеха участие и се надпреварваха с изчерпателни отговори. Личеше си, че бяха добре подготвени от своите учители и родители.
Програмата продължи с народни хора в изпълнение на детските ансамбли на „Верея“ и „Хоро“.

Генералният консул Иван Анчев откри състезателните игри

Подвижните и щафетни игри, бяха открити от Генералния консул на Р. България в Чикаго – Иван Анчев. В състезанията стартираха над 60 деца. Президентът на БАЦКН – Станислав Станимиров ръководеше колективната разгрявка и последвалите щафетни, и подвижни игри. В началото всички деца по традиция преминаха през импровизиран плет. Идеята на който бе децата да усетят ежедневието на Левски в легията на Раковски, където Апостола е преодолявал подобни трудности.

Станислав Станимиров (в средата) помага на най-малките

След което, учениците бяха разпределени по възрастови групи и поети от доброволци от Олимпийския клуб „Васил Левски“. Децата преминаха през всички игри по подобие на кръговата тренировка. В края всички уморени състезатели получиха лакомства от ресторант „Механата“ и специални награди от брокерска къща „Аполония Риалти“. Събитието бе подпомогнато и от транспортните компани: „Меркс“, Агатанор тракинг“, „Троки Инк“ и брокерска къща „Зограф Риалти“.

Таня Дишева – водещ на събитието

Специални грамоти бяха връчени на училищата участници от основателя на БАЦКН – Кина Бъговска. Тази година за първи път по подобие на Олимпийския факел, бе връчен плакет, който ще бъде предаван всяка година от школо на школо, чрез жребий. На изработената от кристал и дърво награда са изписани думите на Апостола:“Ще имаме едно знаме: и на него думите „Чиста и свята Република“. Честта да пази пламъка на Левски, се падна на „Малко българско училище“. Водещ на събитието беше Таня Дишева, преподавател по английски език.
Организаторите бяха подкрепени още от Държавната агенция за българите в чужбина, Национален музей „Васил Левски“ в Карлово, Мото клуб „Хайдути“, Съюзът на българските писателите в Америка и по света и Български център „Магура“.

Галерия снимки:

Детски ансамбъл „Хоро“

   

Колективна разгрявка

Интересни щафетни игри

Взаймопомощ при децата

Щафетни игри

Хвърляне на медицинска топка

Висок скок

Публиката

Ансамбъл „Хоро“

Ансамбъл „Верея“

Ансамбъл „Верея“

Скачане на въже

Децата поздравяват публиката

Главният организатор Станислав Станимиров

Председателят на Съюза на писателите в Америка и по света – Симеон Гаспаров

Войводата Константин Маринов

Leave a Reply

Your email address will not be published.