Бюст-паметникът на Левски

На един от най-светлите български празници – 24 Май, в които над 200 000 000 души отдават почит и уважение към делото на Св. братя Кирил и Методий, беше открит първият бюст-паметник на Васил Левски в Чикаго. Триметровият монумент се издигна пред очите на десетки българи в двора на православната църква „Свети Иван Рилски“. Българският трибагреник се вееше гордо във въздуха, а истински българчета държаха в ръцете си портрет на дякон Левски и стояха пред него облечени в народни носии. Венци и цветя отрупаха монумента. Паметникът беше открит от български деца, подкрепени от дарителя Михаил Томов и писателя Добри Карабонев. За да отслужи водосвет, специално от Лос Анджелис за церемонията долетя българският свещеник Никола. На тържественото откриване присъстваха много обществени личности, учители, деца и гости, а също и представители на различни български организации в Чикаго.

02

Дарителят Михаил Томов държи реч

„Щастлив и горд съм, че съм българин, защото нашият героичен народ има много голяма история. Може да е малък народ, но има много герои. Най-големият сред всички тях стои пред нас. Този малък, но голям народ успя да запази вярата си през пет-вековното османско иго. По време на Втората световна война, този народ запази живота на 50 000 евреи. Благодаря на всички хора, които взеха участие в изграждането на бюст-паметника. Благословена да е България! Честито!“, изказа своите слова пред всички гости, майсторът Милчо Томов.
След краткото слово на г-н Томов, паметникът беше тържествено открит. Свещенник Никола освети монумента и всички чухме химна на Р. България. Учителката по български език от училище „Джон Атансов“ – Стела Тончева, изпя най-прочувствената и докосваща песен за всички нас „Облаче, ле бяло“. Бяха прочетени поздравителни писма от вицепрезидента на страната – Маргарита Попова, доц. Лозан Митев от НСА „Васил Левски“ и доктор Боян Кулов от Асоциацията на българските училища в чужбина.
В края на церемонията, представители на много български организации, поднесоха цветя. По правото на първи дарители, венец поднесоха футболистите на Ф.К. „Левски“ (Чикаго), за които празникът беше троен, защото същия ден се навършиха 101 години от създаването на ПФК „Левски“ (София). Веднага след тях, венец поставиха и играчите на Ф.К. „Миньор“ (Чикаго), които също засвидетелстваха своята признателност. Венец беше поднесен и от рокерите от патриотичен мотоклуб „Хайдути“. Цветя оставиха и от Македонската Патриотична Организация – Пирин и Българо-Американският център за културно наследство.

Галерия снимки:

03Писателят Добри Карабонев, в ролята на водещ

kjh

Щастливите българи

DSC_0216

Свещеник Никола отслужва молебен

DSC_0239

Анисия Ботева

05

4-годишните Елиа Атанасова и Анисия Ботева, откриха монумента

06

Мигът, в които падна покривалото

07

Радостта в очите от красотата на монумента

08

Щастливите българи около рамото на Апостола

09

Стела Тончева изпя песента „Облаче, ле бяло“

10

Боянка Иванова – директор на у-ще „Джон Атанасов“

11

Кина Бъговска

12

Върви народе възродени

13

Футболисти на „Левски“ (Чикаго) – Георги Георгиев и Евгени Руссу, поднасят венец

14

Български деца

15

Назад към корените

16

Лина Кърг, Николай Василев и Милчо Томов

17

В очакване на откриването

18

 

19

 

DSC_0563

Договорът за дарение

Източник: в-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.