Ден преди да си тръгнат обратно към България, гостите от Перник се срещнаха с перничани от Чикаго. Пернишката среща се проведе в център „Магура“, а домакин беше перничанинът Станислав Станимиров, който е председател на „Българо-Американския център за културно наследство“. В стъпителното си слово, кметът – Вяра Церовска, благодари за предоставената възможност, а будните граждани зададоха своите въпроси и дадоха предложенията си, за по-добро бъдеще на родния град.

В началото, перничани се поинтересуваха около подробностите, относно побратимяването с предградието на Чикаго – Елк Гроув. Кметът Церовска каза, че е много доволна от контактите, които делегацията е направила. Тя подчерта, че се надява през януари, когато американците върнат визитата си в Перник, сами да се убедят, че със стратегическото си местоположение, градът е отлично място за потенциалните инвеститори.

Повечето перничани се обединиха около идеята, че, когато се прибират в града се вижда положителният облик, но има още много да се работи в тази насока. Някои от темите, които засегнаха, бяха свързани с общонационални проблеми, като неработещата ефективно правосъдна система и многобройните проблеми, които произлизат от това. Почти всички бяха на мнение, че нещата, които правят неприятно впечатление в града, са аматьорското възстановяване на крепостта Кракра и лошото изпълнение на ремонта, на площада в центъра на града. Кметът Вяра Церовска сподели тяхното мнение и каза, че освен тези два лошо изпълнени проекта, нейният екип е наследил и 35 милиона лева заеми. Но въпреки това, работят по въпроса с историци и общственици, как да поправят стореното и то да носи освен гордост, и повече туристическа активност в града.

По темата за спорта в града, въпросите бяха свързани с актуалния проблем, относно предоставения терен в Дивотино на ръгбистите и възможността за използването на една стая със санитарен възел от сградата към терена, за съблекални. Ремонтът на волейболната зала в комплекс „Дружба“, както и проекта за обновяване на лекоатлетическата писта, поставянето на прожектори и табло на стадион „Миньор“. Беше засегната и тема за реконструкцията на стадион „Металург“, където се обучават около 300 подрастващи. В края на продължилата близо три часа среща, кметът Вяра Церовска благодари за пореден път на всички за посрещането и от името на община Перник връчи плакети на консула Людмила Тасева, както и на гражданите Емил Миланов, Станислав Станимиров и Николай Василев за усилията, които са вложили в процеса за побратимяването.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.