През изминалия уийкенд, в Спрингфийлд, Илинойс, се проведе щатското първенство по борба. Младият българин Петър Радев спечели бронзов медал и направи най-доброто представяне от колежа „Stagg“. В спор за отличието, Радев победи с 4:0 точки Логан Квиен (Mundelein). 15-годишният юноша постигна общо пет победи и загуби само полуфиналната си схватка с 2:0 точки от бъдещия шампион и негов съименник Питър Кристенсен (Montini). В първата си схватка, Радев победи убедително с 10:2 точки Джордан Караскуильо (Fenton). В следващата си среща надви трудно с 3:1 представителя на Crystal Lake Central – Франк Кароне. На четвъртфинала, българинът отнесе с 11:3 латиноса Търнер Гарсия (Sterling). В битка за място на малкия финал, Радев победи с 3:0 точки Клайтън Бел (Mahomet Seymour).

02

Петър с треньорите и баща си Руси Радев

За да участва на щатското първенство, Петър става първо шампион на регионалното първенство, където само първите трима във всяка категория продължават напред. Постига същия успех и на секциалната надпревара, където се класират само първите четирима състезатели. В щата Илинойс има общо осем секции и така във всяка категория на щатското се съревновават по 32-ма борци.

04

Петър и Руси Радеви на Световното по борба в Лас Вегас

Този успех на Пепи Радев не е случаен, защото той е по-големият от двамата синове на бившия национален сътезател на България по свободна борба – Руси Радев. Пътят на младия юноша е възходящ. До момента, Петър два пъти е заемал четвърто място на най-силното състезание при децата.
Когато децата са по-малки, те тренират в частни клубове и се борят за тях. Но когато пораснат и влязат в средно училище (High School), те представляват само училището, в което са по време на сезона, който започва през месец октомври и свършва през март. По време на този период, всяка седмица отбора има контролни срещи с други училища, а в края на сезона са щатските серии (квалификациите за секциалното и щатското първенства).

03

Залата в Спрингфийлд

05
Петър и Митко Георгиев от Suples Ltd.

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.