В спортен комплекс „Акуалайф“, в Кранево, се проведе Държавното първенство по плуване за ветерани, организирано от Българска Мастърс Федерация. Състезанието се реализира на 50-метров открит басейн, в три полудни. В надпреварата участие взеха 18 клуба от цялата страна, с над 300 участници.
Във възрастовата група от 50 до 54 години, от отбора на „Черноморец“ Бургас, страхотно представяне направи бившата националка на България – Катя Котaкова. Живеещата от дълги години в Чикаго – Котaкова, стана шампион на една от най-тежките дисциплини – 100 метра „бътерфлай“. Ветеранката завоюва още едно първо място на щафетата 4×50 метра свободен стил, две втори места на 100 метра свободен стил и 50 метра бътерфлай. Нашенката добави и три бронзови отличия на 400 свободен стил, 200 съчетано и 50 метра свободен стил. Отборът на „Черноморец“ се състоеше от 30 плувци, а начело беше треньорката Люба Панайотова. Тя успя да класира бургазлии на 1-во място в отборното класиране при жените, и на 4-то при мъжете.

Награждаване 100 метра „бътерфлай“

„Реших да участвам в състезанието тази година, след като разбрах, че ще се провежда в началото на септември, когато планувах да съм в България. Нямах възможност да тренирам пълноценно, но съм доволна от участието си. Успях да се видя с колеги, с които не бяхме се виждали от 30 години, усещането е невероятно. За мен беше чест да представям отново моя роден клуб „Черноморец“ и да бъда част от тези няклко вълнуващи дни“, каза Катя по телефона от България.

 

„Черноморец“ мъже и жени

Българката от Чикаго започва да се занимава с тренировки по плуване на 10-годишна възраст, при треньора Руси Раданов. Той остава нейн треньор до завършването на спортното училище в родния Бургас. Катя става най-младия член на Националния отбор от 14 до 16 години, под ръководството на Панчо Гурков. По-късно става студент в НСА (1986-89), където се сътезава за „Академик“. Катя Котaкова живее в Америка от 1997 година и е омъжена за перуанецът Рубен Велез, който също е дълбоко свързан със спорта, като главен организатор на футболния отбор „Торино“. Перуанците имат формации във всички възрастови групи. Техните отбори са едни от най-качествените състави, мерили сили с българските тимове.

Галерия Снимки:

Отборът на жените „Черноморец“ 1-во място

Таня Иванова и Катя Котакова

Рубен Велез и Катя Котакова

В-к: „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.