Ден след историческата победа на Благой Иванов над австралиеца Тай Туиваса, най-добрият български отбор в чужбина – “Миньор” Чикаго, беше на крачка от пълен успех срещу шампиона “Игълс” 1940. “Чуковете” гостуваха в официален мач на поляците по същото време, докато Багата излиташе обратно за Лас Вегас.

Сърцатата победа на Багата вдъхнови българите за нови подвизи

В средата на първото полувреме, полското крило проби от дясно и центрира топката в наказателното поле. Защитниците на “Миньор” успяха да избият коженото кълбо, последва меле, в което играч на “Игълс” стигна пръв до топката и от малкото наказателно поле я вкара за 1:0. Първото полувреме завърши с минимална преднина за домакините.

На полувремето

На почивката българите се мотивираха и излязоха преобразени. В първите 10 минути на втората част, жълто-черните изпуснаха няколко добри възможности да отбележат. При една безобидна ситуация, вратарят Мартин Митев излезе да пресрещне топката в близост до десния корнер и заедно с играч на “Игълс” се сблъскаха. В ситуацията не се видя кой от двамата е стигнал пръв до топката.

Ситуацията с червения картон за стража Мартин Митев

Страничният съдия от полски произход, само това и чакаше. След обсъждане с него, главният съдия извади директен червен картон и изгони стража Митев. Създалата се ситуация събуди чувството за несправедливост у българските играчи и в този труден момент за отбора, победностният дух на Багата се пренесе на терена.

Асен Василев (в жълто) на вратата

На вратата застана десният бек Асен Василев, който направи чудеса от храброст и не допусна гол. Близо 40 минути, с човек по-малко, миньорци играха като равен с равен. В 74-та минута, бившият капитан на юношеския национален отбор – Пламен Пенев, тръгна в права линия от собственото поле, преследван от няколко поляци и стигна до десния корнер, успя да центрира на перничанина Данаил Сергиев, който с гърди свали топката на капитана Ивалин Гунчев. Последният стреля безпощадно и изравни за 1:1. Шампионите бяха разколебани и в оставящите минути до края на мача, чуковте изпуснаха две чисти голови положения.

Капитанът Ивалин Гунчев вкарва изравнителния гол

“Много оспорван и здрав мач, много ни беше трудно. Изгониха ни вратаря, останахме с десет човека. Чест прави на момчетата, че показаха характер, сърце и борбеност и се представиха отлично. Първото полувреме не стояхме добре, на почивката направихме някои рокади със Стефан Златев и си поговрихме с играчите. Ако играем във всеки мач така, както играхме през второто полувреме, ще се поздравяваме с победа всеки път. Благодаря на целия отбор”, коментира треньорът – Емил Миланов.

Треньорът Емил Миланов

Тази неделя (16 юни), от 7 PM, “Миньор” приема немския тим “Швабен” 1926, на адрес: Oak Brook Park District, 1450 Forest Gate Rd, Oak Brook.

Галерия снимки:

Перничанинът Даниел Сергиев
Бившият юношески национал Пламен Пенев
Опитният Росен Каптиев
Младата надежда Денис Зейнели
Николай Янев
Асен Василев
Алонсо Гоеро
Помощник-треньорът Стефан Златев
Миг от ситуацията с червения картон
Майкъл Качзор
Йордан Ковачев
Перничанинът Георги Спасов
Груб фал срещу младия Денис Зейнели
Иван Михалев
Илия Ребреев

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.