Дългогодишният национален състезател и шампион на България по тенис на маса – Божидар Генчев, който се спомина преди месец, беше почетен в Чикаго. Неговата възпитаничка Мария Сиракова спечели на двойки силния турнир „Аурора Оупън“ и посвети победата на треньора си от Пловдив.

„Посвещавам първото място на моя най-любим треньор – Божидар Генчев! Искам много да му благодаря за всичко, което направи за мен, както в спорта, така и в живота, като мой треньор и приятел! Сигурна съм, че ако беше сред нас, щеше да бъде много щастлив! Много те обичам Божо и винаги ще ми липсваш!“, написа в социалната мрежа Мария Сиракова.

Мария и треньорът Божидар Генчев

Турнирът „Аурора Опън“ е с ранг Национално първенство, защото в него право на участие имат състезатели от цяла Америка. Българката Мария Сиракова и кореецът Юн Лий изиграха общо 15 мача, в убийствената конкуренция от над 300 участници. На финала те победиха убедително с 3:0 гейма двойката Фалчук и Живоронек.

Мария и Юн Лий победители на „Аурора Опън“

14-годишната Мария Сиракова е родена в Чикаго, но през последните години е живяла заедно със семейството си в България. Преди пет месеца се завърщат отново на американска земя. Тя и 10-годишната й сестра Рая, продължават с тренировките по тенис на маса. До момента, за пет месеца тук,  Мария е участвала в пет състезания на високо ниво, а по-малката й сестра Рая играе на три турнира.

Рая Сиракова печели трето място в Индиана

„На първото състезание беше смесена група във Vernon Hills и станах шампион. На второто станах първа до 18 г. момичета в Highland, Indiana. Третия турнир беше отборно първенство във Washington, на което ме поканиха да играя за отбора „Drastic Measures“. Четвъртото беше най-силното US Open в Las Vegas, с около 1000 участника и стигнах до четвъртфинал. Загубих с 3:1 гейма от националната състезателка на САЩ – Ава Фу. Сега в Аурора станахме първи на двойки. Също така, всеки петък ходя на индивидуална лига в „Experior“, а всяка сряда на отборна лига „Chicago Table Tennjs Team League“ с отбора ми „EJ Plumbing“. Сестра ми Рая завоюва престижното трето място до 13 г. в Индиана. Всички тези успехи и любовта към тениса на маса дължим в най-голяма степен на нашия треньор от България – Божидар Генчев – Божо“, добавя Мария.

Мария Сиракова

Рая Сиракова

В-к: „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.