Една чудесна инициатива на Министерство на образованието и науката в България, която има за цел да обедини всички български училища по света в едно общо хоро по случай празника на Светите братя Кирил и Методий – 11 май. „Празничната сюита“ – една прекрасна музика, изпълнена от талантливи български музиканти – оркестър за народна музика към БНР, хор „Космически гласове“, хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“събра в двора на Българско училище“Нов Живот в „Парк Ридж“, Илинойс ученици, учители, родители, приятели и симпатизанти. Хванати за ръце изиграхме кръшното българско хоро, с което доказахме своята сплотеност и гордост, че сме българи .

Освен, че децата не можеха да спрат да играят под прекрасните звуци на българското хоро, те изпяха и много песни възхвалявайки тези, които събудиха умовете на българите. „Я кажи ми облаче ле бяло“ една песен станала почти химн на българите в чужбина, „Хубава си моя горо“, която ни накара да се просълзим от любов към родна България. По този начин нашите ученици показаха „цъфтящите български рози“ в нашето малко, но много ценно училище, нашите традиции, които са се предавали и продължават да се предават от поколение на поколение, независимо в кое кътче на света са нашите деца. Тази инициатива беше изключително мотивираща за всички нас ученици, учители, родители и приятели.

Още същият ден започна да функционира група от родители, учители и приятели за изучаване на български народни танци. И тази учебна година активно под ръководството на висококвалифицирани преподаватели се провеждат извънкласни форми с учениците по народни танци, музика и рисуване. На мероприятието беше направена изложба от техни творби. Надяваме се и вярваме, че ще има още много такива подобни поводи за български традиционни празници.

  

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.