Тази събота, 02 декември, от 18:00 ч. вечерта, в културно-информационен център „Магура“, ще бъдат представени бойни изкуства от Корея, Китай и Япония, комбинация, която може да се наблюдава рядко. Ще бъде показана и Чадо – японска чайна церемония.
Вечерта ще започне с демонстрация на корейското бойно изкуство Таекуондо от деца на клуб „Спартак” при център Магура, ръководен от майстор Станислав Станимиров – Стан, носител на черен колан, трета степен (дан) Кукиоун и четвърти дан USNTF. Той е отдал повече от 25 години на този спорт. Завършил е Национална Спортна Академия в България, със специалности „Таекуондо“ и „Физическо възпитание и спорт“. Бивш национален състезател на България, двукратен Републикански шампион, бронзов медалист от Балканско първенство „Атина 2000“, Гърция и др. Има над 15 години опит като треньор в работа с деца и възрастни.
След демонстрацията по Таекуондо, ще бъде представено бойното изкуство Уинг Чун, което е с 350-годишна история. На галавечерта Уинг Чун ще бъде демонстриран от Сифу Герман Атанасов, който повече от 20 години се занимава с това бойно изкуство. Зрителите ще имат възможност да видят как жените да се защитават при нападение, Лат Бао техники за ученици, формите Чам Кю, Био Джи и техники в движение – Чи Сао. Сифу Герман е сертифициран инструктор и има собствена школа Wing Tsun Illinois, която в момента има класове в Уилинг и Маунт Проспект.
Най-достъпната и най-ефективна методика за поддържане на добро здраве и удължаване на младостта, до която човечеството се е докосвало, е китайската оздравителна практика Чи Гун. Стиловете Уджи и Шен от Чигун са били пазени в дълбока тайна и са считани за привилегия на древните мъдреци. Отделни форми от тях ще бъдат показани от Шихан -Гранд мастър Дик Дерик, който се занимава с Чигун повече от 35 години. Изучавал 10 години стиловете Уджи при китайския мастер Дзън Шан и стила Шен Джуанг при неговия създател гранд мастер Ченг Шонг Чен, с когото работи от 20 години и до днес. Той ще демонстрира Лечебен Чигун – формата Уджи Шан Уан, както и от бойното изкуство – форма с меч.
Тай Дзи Цюан е древна китайска практика за хармония на тялото и бойно изкуство. Демонстрацията ще бъде под ръководството на сифу Герман Атанасов, който се занимава с Тай Дзи повече от 23 години. От 1995 г. участва в национални състезания и през 1997 печели първи места в раздел Ян стил. През 2001 се запознава с Майстор Ян Джън и започва да го посещава за частни уроци в Сиатъл, както и да участва в негови семинари в различни градове. През 2013 защитава 4 Ранг по системата на Ян Фамилия, а от 2012 е Асоцииран Инструктор към Международната Ян Фамилна Асоциация. Понастоящем преподава Ян Стил в Zhya Holistic Center, Mount Prospect, IL
За първи път пред българската общност в Чикаго ще бъде демонстрирана Чайна церемония – нарича се ЧАДО или пътят на чая. Корените на ритуалното поднасяне на чай се крият в дзен-будистките храмове. Чадо ще бъде показан от Дик Дерик, който е обучен в Чадо преди 33 години в дзен манастира Енгакуджи в гр. Камакура, Япония през 1984 г и 1985 г. От манастирите чаената церемония се пренася в аристократичните слоеве. До пълния си разцвет церемонията достигнала при Рикю сан, най-големият японски майстор на чай. Идеалът му за церемония бил тя да бъде колкото се може по-проста и естествена. В началото се е извършвала само от мъже, а в по-късните векове от неомъжени жени.
След изкуството Чадо ще се насладите на Карате Шотокан. “Шото” е поетичния псевдоним на създателя и означава движението, което извършват боровете при вятър. “Кан” означава “къща”, “зала”. Един от ръководните принципи в Шотокан е „Не мисли, че трябва да победиш. По скоро мисли, че не трябва да загубиш.” Демонстрация ще бъде направена от Георги Георгиев – Джоси носител на една от най-високите степени (дан) по Шотокан в България, главен инструктор и президент на WSKF- България.
Гала вечерта на източните бойни изкуства ще приключи с Тамешивари -ритуално чупене на дъски, керемиди и тухли от участници.

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.