Президентът на Р. България – г-н Румен Радев, и първата дама – г-жа Десислава Радева, се срещнаха с българската общност в Чикаго. Заедно с тях бяха вицепремиерът и министърът на външните работи – г-жа Екатерина Захариева, посланикът на Р. България в САЩ – г-н Тихомир Стойчев и Генералният консул в Чикаго – г-н Иван Анчев. Срещата се проведе в българската православна църква „Света София“. Домакинът отец Грую Попцинков и директорът на училището към църквата г-жа Даниела Михайлова, посрещнаха делегацията в храма.

Президентът Румен Радев подари на Божия дом икона на „Свети Иван Рилски“. В двора на храма, децата към школото изпълниха наситена програма с български народни хора, песни и стихотворения. Срещата продължи в залата към църквата, където президентът приветства всички българи.


Ето и част от изказването на Румен Радев, пред насъбралото се мнозинство:

„Искам да ви призная, че когато тръгвах за участие в 72-та сесия на общото събрание на ООН, си казах, че непременно трябва да видя най-голямата българска общност тук в САЩ. Разбрах, че изборът ми е правилен, не просто по този критерий. Това, което виждам, надхвърля далеч очакванията ми и ме кара да се чувствам горд, че съм българин, защото аз виждам една сплотена, родолюбива българска общност. Училищата, които посетих, учителите, родителите, с които се срещнах, църквата, професионалните български организации тук в Чикаго. Вие постигате успех, който не е просто ваш, това е успех за България. Не само със средствата, които връщате в нея. Живеем в един глобален свят, никоя държава не може да съществува сама за себе си и това, което вие постигате е доказателство, че българите могат и си струва да се инвестира в България. Проведох срещи на най-различно ниво с лидери от цял свят, но тези срещи, които правя с вас, са ми най-важните и са ми най-близко до сърцето. Искам да ви призова за една борба, която трябва да бъде обща борба на всички ни. Борба за тези прекрасни деца, които днес са с нас. Ако ние изтървем това поколение да не усвои българския език и да не се завърне в България, повярвайте ми, техните деца няма да имат българско самосъзнание. Затова борбата е на всички нас. Всички ние, обединени учители, българските институции, президентската институция, за която гарантирам, министерството на външните работи, на образованието, българската православна църква, цялото българско правителство, вие родители трябва да застанем заедно в тази борба зад нашите деца, за запазването на тяхната идентичност, на техния дух, за да носят България в сърцата си. Убеден съм, че един ден, дай Боже по-скоро, ще се видим обратно в България.“

Румен Радев поздрави българите в Чикаго и за признаването на българския език, като официален в образователната система на щата Илинойс. По отношение на най-наболялия проблем в Родината, той заяви: „Отстъпление на темата корупция, в мое лице, категорично няма да има“.
Последваха въпроси на гражданите, свързани с отпадането на визите, за непризнаването на реферндума, бизнеса, пенсиите. Българите се интересуваха относно подпомагането и утвърждаването на българския фолклор, култура, спорт и др. Времето не стигна за всички желаещи да си зададат въпросите, но Генералният консул г-н Иван Анчев направи най-доброто по силите си. Още в началото на срещата, той заяви ясно регламента за правото само на един въпрос и водеше отлично срещата през цялото време.
От срещата на живо с делегацията се видя, че говорят сърдечно и имат желание за разрешаване на проблемите.

Галерия снимки:

В-к: „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.