Внимание! Първото впечатление може да ни подведе!
Професор Александър Тодоров е тертият участник в поредицата „Българите от Америка”, представена от Миролюба Бенатова и оператора Кирил Тасев в предаването „Комбина“ по Нова Телевизия. Той е професор по психология в третия по влияние университет в САЩ – Принстън. Човекът открил теорията за първото впечатление или по-скоро грешката от него. Професор Тодоров е роден в Кърджали. Неговото желание е било да учи режисура, но докато се подготвял влязъл случайно „Психология“ в Софийския университет и тя се превърнала във второто му аз, с която се занимава вече двайсет и пет години. В началото на 90-те години Александър пристига да учи в Оксфорд, като печели стипендия от отворено общество на Джордж Сорос.

02

Проф. Тодоров като студент

Тази стипендия е отворена за деца от Източна Европа и всяка година пристигат около четирдесет студенти в Оксфорд и Кеймбридж. Кандидатства се с проект, трябват препоръки, след което се явяват на интервю. Единствената причина, поради която Алекс пристига в Америка е да получи по-добро образование, без никаква мисъл за постоянна емиграция. В последствие той вижда колко добри ресурси за работа предлага САЩ, чрез които човек може да се съревновава на световно ниво и да прави каквито пожелае изследвания. Когато дошъл тук, Александър имал огромното желание да учи в Принстън, но тъй като не го приели това се оказало неговият ключ за бъдещето. Почти всички американски униеверситети не позволяват техните студенти да станат преподаватели. Чрез това стечение на обстоятелствата, след като завършва своята докторантура в Нюйоркския университет, му предлагат работа в Принстън. И днес, Алекс все още успешно преподава и развива своята научано-изследователска дейност по психология в Принстън.

03

Проф. Тодоров и Миролюба Бенатова

Едно от първите изследвания на професор Тодоров получава признание за първо впечатление от снимки на известни политици в САЩ. Хора, които не знаят, че това са снимки на политици, предсказват по първо впечатление кой ще спечели избори за сенат или избори за губернатори. Александър казва, че нашите предпочитания могат да се манипулират лесно в зависимост от ситуацията и контекста. Например, ако сега видим едно лице, то ще ни даде отговор за начина по-който ще видим следващото лице. По този начин се оказва, че гледната точка на човек може да бъде много лесно манипулирана. Всъщност Алесандър Тодоров открива силата на първото впечатление, за да я отрече и готви книга за илюзията на първото впечатление.
Подробности за трудовете на професор Тодоров може да намерите в следните авторитетни издания: Science, PNAS, Trends in Cognitive Sciences и Psychological Science.

[embedvideo id=“eLrDiBhHYNY“ website=“youtube“]

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.