Българските будители от Първо българско училище „Васил Левски“ в Лас Вегас, щата Невада, почетоха по интересен начин 146-годишнината от гибелта на Апостола на свободата. За първи път учениците изпяха нова песен за патрона на школото – Васил Левски. В песента се пее „Левски е Апостол, Левски е светиня, Левски е пламъкът във времето, с Левски в играта, с Левски в сърцата, с Левски сме българи ний по силни..“ Мелодията на песента е по Хаджи Димитър, а текстът е сътворил класният ръководител г-жа Боряна Евгениева.

Г-жа Боряна Евгениева

„Решихме от сега нататък това да бъде химнът на нашето училище“ – разказа развълнувано по телефона от Лас Вегас Боряна Евгениева. Васил Левски е патрон на училището ни, нямаме негов паметник тук в Лас Вегас и го почетохме по различен начин. Започнахме с едноминутно мълчание, с ръка на сърце и си спомнихме за неговите завети към нас. После се потопихме в атмосферата на механата „Странджата“, където хъшове, вехти воеводи и даскалът си поговориха за кривиците и правиците, за времето, за това, че няма свобода поднесена на тепсия. Обсъдихме някои от великите философски прозрения на Левски, които са актуални и днес. Всички заедно си попяхме възрожденски песни, сътворихме картинки и комикси по цитати от тефтерчето на Апостола. Всички деца излязоха на импровизираната сцена с четнически кълпаци с лъвове и пера на челата. Освен песните, които изпяха, те тропнаха и хорца, а всяко дете беше изпратено вкъщи с постер, с лика на Апостола и стихотворение за свободата от Дамян Дамянов“.

Учителят г-жа Боряна Евгениева разясни, че в продължение на няколко седмици децата са се готвили най-вече в домашна обстановка с помощта на родителите си.

Маестро Валери Петров (в ролята на даскал Ботьо Петков)

В импровизираната механа „Странджата“, под вещото присъствие на даскал Ботьо Петков (Валери Петров), четрима родители и четири деца са разказали по една история за Васил Левски. Дори учителите не са знаели, за какво ще говорят, защото всичко се е случвало в момента, с помоща на интернет. После всички заедно са разсъждавали как е живял Апостола, какви мисли е имал, били са обсъдени и някои от писмата му към Филип Тотю, Любен Каравелов и др. Децата са рисували картиники, по мислите на Левски. През цялото време децата са имали мисия пред светия лик на Апостола, а именно да се сменят през 10 минути на пост в качеството си на горди знаменосци.

Гордите знаменосци на пост

3-годишният Пламен е нарисувал Левски десет пъти по-голям от останлите четници, защото като знаменосец е бил най-силният сред тях.
Малката Мари разделя листа на две части. От еднтата страна рисува котенце и принцеса в розов цвят, а на другата в черно и синьо разни други работи. Това всъщност е тълкуванието й на мисълта на Левски: “Времето е в нас и ние сме във времето”. Така Мари рисува нейната промяна във времето.
Друго детенце рисува Левски без очи и уста, единствено с една сълза и Народе????

Рецитиране на стихотворение за Левски

Административният директор г-жа Йорданка Атанасова е връчил на всички спомоществуватели Благодарствени грамоти. Начело с Владимира и Румен Стефанови, собственици на “БГ Бистро”, които винаги, след училище правят детски партита за учениците. Мария и Иван Нешеви са финансирали паравана за механата, а съименниците Юри Лазаров и Юри Парашкевов са го изработили. Ирена Дамянова е финансирала идеята всяко дете да отнесе у дома си образа на Апостола и стих за свободата от Дамян Дамянов. В продължение на седмици, маестро Емо Василев от “Тоника СВ”, подготвя децата в изпълнение на възрожденски песни и акомпанира на пияното с огромно удоволствие. Петя и Ники Калчеви са ушили 55 юнашки калпака за всички деца в училището.

Ники Калчев и Ива Славова

Танцовият състав “Хорце” с художествен ръководител Ива Славова изиграва три хора под аплодисментите на публиката. Лъвчетата на калпаците на четниците са дело на Станислав Георгиев – Ачо, а перата са осигурени от Пламен Татарев. Оказало се, че присътващият в механата “Странджата” Василий Колганов е правнук на Стефан Караджа и присъстващите са чули интересни истории.
Основната идея на главният координатор Боряна Евгениева се е осъществила, а именно децата да съпреживеят и усетят исполинската личност на Апостола.
В края на дискусията майсторът на акустичната китара Валери Петров е казал, че има три вида хора: на действието, други наблюдават, а трети критикуват. Апостолът е бил човек на действието!
„Вие скъпи ученици от кои искате да бъдете? Ще изберете сами…но знайте, че историята се пише от хората, които действат“.

Валери Петров

В-к „България“

Снимки: „Фейсбук“

Leave a Reply

Your email address will not be published.