Българската общност в Синсинати (Охайо) посрещна Генералния консул на България в Чикаго – г-н Иван Анчев. Той посети българското неделно училище „Родолюбие“ и срещна представители на местната власт. Акцентът беше поставен на поетична вечер в Университета на Синсинати, организирана от Българската асоциация там, по време на която беше представен превод на стихосбирката „Поетът от стъкло” на известния колумбийски поет Армандо Ромеро. Преводът е направен от Ирен Иванчева, преподавател в Университета на Синсинати и Кирил Мерджански.

По време на срещата с българската общност беше представена дейността на ГК Чикаго през последната година, както и бяха обсъдени възможни съвместни проекти през 2018 г. Беше решено на 4 март 2018 г. да се проведе вече превърналият се в традиционен „Фестивал на мартеницата”.

От името на клуб Ротаракт – София генералният консул дари книги и учебни помагала по българска история на училище „Родолюбие” (Синсинати) и „Св. св. Кирил и Методий” (Кълъмбъс). Както и портрети на бележити българи, получени от Държавната агенция за българите в чужбина при МС (ДАБЧ – МС).

Освен с българската общност, генералният консул Иван Анчев се срещна и със зам. кмета на Синсинати – Дейвид Ман.

По време на срещата, г-н Анчев представи българската общност в града, както и изрази желание за по-задълбоченото й включване в различни форми на многостранен диалог с местната власт. Беше договорено в началото на 2018 г. да бъде открита българска секция в Централната библиотека на Синсинати.

Припомняме ви, че откриването на български секции в американски обществени библиотеки е сред приоритетите на Генералното консулство в Чикаго, което има район на отговорност Средния Запад на САЩ.

Генералното консулство в Чикаго изказа специална благодарност към г-жа Димитринка Испиридонова – Партридж и всички сънародници в Синсинати за блестящата организация на всички събития. 

Източник: ГК Чикаго

Leave a Reply

Your email address will not be published.