Пътуваща фотоизложба на обичая “Сурва” разгледаха учениците на у-ще “Джон Атанасов” в Чикаго. Изложбата включваща 40 уникални фотоса, е дарение от община Перник за българската общност в САЩ, по линия на подписаното споразумение за приятелство и сътрудничество между кмета на Перник г-жа Вяра Церовска и кмета на Елк Гроув г-н Крейг Джонсън. Първото такова събитие се състоя в български център “Магура”.

Експозицията включва част от невероятните образи и безценни моменти, запечатани от фотографи, които от години отразяват мащабното събитие. Сред авторите на снимките са Йона Такова, Снежанка Борисова и Андон Тацев.  Експонатите са показвани и в Националния дворец на културата в София. На събитието децата изгледаха прожекцията на документалния филм “Сурва – минало, настояще и бъдеще”, предоставен от автора и зам. кмет по културната част в миньорския град г-жа Севделина Ковачева. Редактор на филма е Лушка Козловски, оператор Калин Живков, а монтажът е направен от Цветелина Лямова.

По традиция, след края на филма, се появиха истински кукери с костюми предоставени от личната колекция на ръководителя на ансамбъл “Верея” Константин Маринов. Той и 12-годишният ученик Боян от у-ще “Джон Атанасов”, изненадаха приятно всички присъстващи. Община Перник също беше предоставила три автентични маски на твореца Йордан Йорданов. Учителят към у-ще “Джон Атанасов” – г-жа Анелия Лазарова, беше в ролята на водещ и разказвач на кукерската история, датираща от древни времена.

Пътуващата фотоизложба се осъществява с подкрепата на футболен клуб “Миньор” Чикаго, който е първопричината за това събитие.

Галерия снимки:

В-к “България”

Снимки: у-ще “Джон Атанасов”, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published.