05

През изминалата седмица се проведе поредната училищна олимпиада за Васил Левски в Чикаго. Главен организатор на събитието, както всяка година, бе Българо-американски център за културно наследство, с подкрепата на Генералното консулство на Република България в Чикаго, Държавната агенция за българите в чужбина, Национален музей“ Васил Левски“, Карлово и Фондация „Ние българите по света“.
През годините за домакин на Олимпиадата, се редуват българските училища в района на Чикаго. Тази година любезни домакини бяха учениците и преподавателите от училище „Слънчогледи“. Те се бяха погрижили за страхотна организация в една прекрасна и пълна с родители, учители и деца зала. Олимпиадата беше открита със стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, рецитатирано от ученик на „Слънчогледи“.

DSC_0372

Тема на традиционната викторина беше „Какво знаем за живота на Апостола“. По три деца от всяко училище се надпреварваха с изчерпателни отговори. Личеше, че бяха много добре подготвени и участваха с удоволствие. Представянето на всяко училище, получаваше заслужени аплодисменти. Общо девет училища взеха участие в състезателния характер на Олимпиадата: БУ“ Нов живот“, училище „Джон Атанасов“, Малко българско училище, БУЦ “ Знание“, БУ „Родолюбие“, училище „Света София“, училище „Св.Иван Рилски – Чудотворец“, училище „Патиланско царство“ и домакините от училище „Слънчогледи“.

????????????????????????????????????

В ролята на Райна Княгиня се превъплати Йоанна Смилкова от училище „Патиланско царство“, която изпя възрожденската песен „Кой уши байряка“. Малките ученици от Малко българско училище изиграха български народен танц в традициионните носии. От училище „Нов живот“ показаха облеклото от времето на българското Възраждане. Братче и сестриче Самуил и Ана Логстон изпяха песента „Боят настана“, представяйки училище „Родолюбие“. Ученици, учители и родители от училище „Джон Атанасов“, заедно с представители на МК „Хайдути“ и МПО „Пирин“ изиграха патриотична театрална постановка по залавянето и съденето на Васил Левски. В ролята на Апостола беше учителят по история Стоян Дечев, който извика: „Свобода за България“.

09

В края на представянето на училищата генералният консул в Чикаго – г-н Симеон Стоилов, с помощта на Мис България в Америка – г-ца Ива Коева, връчиха грамоти на всички участници и част от дарителите на бюст-паметника на Левски в Чикаго. Наградите бяха осигурени от Българо-американски център за културно наследство, Държавна агенция за българите в чужбина и национален музей в Карлово.

Галерия снимки:

GFHJ DSC_0379 DSC_0210 DSC_0178 DSC_0141 DSC_0138 07 08

04  06

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

DSC_0135

Leave a Reply

Your email address will not be published.