Завърши осмият фестивал „Верея“ в Чикаго. Над 600 човека и над 30 самородни състава дойдоха от всички краища на Северна Америка, да подкрепят българското народно творчество. Ако някой през XIX век беше казал, че ще дойде време, когато в тази далечна земя Америка, ще пребъдат нашите песни и танци предавани от поколение на поколение, никой нямаше да му повярва. И не само това, а ще се роди цял състав от местни американци, каквито бяха представителите на „Отец Паисий“ от Питсбърг. Безспорно, ако имаше награда на публиката, те щяха да я грабнат. А ако главният организатор и водещ Константин Маринов не беше казал, че не са нашенци, никой нямаше да се усъмни в българския им произход заради начина, по които играха. Разбира се, ако трябва да изброим достойнствата на всеки състав, трябва да напишем пордица от романи. Защото зад всяка група стоят мечтите и съдбите на всички тези хора, приели континента Северна Америка за свой нов дом.

Ансамбъл „Отец Паисий“ от Питсбърг

„Фестивал „Верея“ е празник на българската култура, фолклор, на българите, не само от САЩ, а и от Канада. Когато гледах всички тези танцови състави от Сан Диего в Калифорния, от Тампа във Флорида, Денвър в Колорадо до Ванкувър, Торонто и Монреал в Канада, през Вашингтон, Питсбърг, Чикаго, всички тези хора милеещи за България, танцуващи и пеещи български песни, това бе великолепно. Благодарение на хора с големи сърца, като главния организатор – Константин Маринов – Коцето, заедно с всички други ръководители и хореографи на ансамбли, самите танцьори – всички те заслужават едно голямо уважение и една голяма благодарност за това, което правят. Защото не е лесно на осем хиляди километра от Родината, да се работи в тази насока, но те го правят, както виждаме повече от успешно. Аз се надявам, че ще има и 10-годишнина и 20-годишнина на този фестивал, така че наистина българският фолклор да пребъде отвъд океана”, изказа очарованието си Генералният консул на Р. България в Чикаго – Иван Анчев.

Генералният консул – Иван Анчев

„С всяка изминала година, фестивал „Верея“ става все по-голям, интересен и динамичен, мисля че вече и сградата започва да става все по-тясна. За догодина ще трябва да се гледа към нещо по-голямо. Направи ми изключително впечатление това разнообразие от носии, новите танци, елементи. Много от танците са осъвременени, имаше много драматизъм, театър, това е вече едно още по-високо изкуство. Чест прави на организаторите от „Верея“, най-вече в лицето на техния ръководител Константин Маринов, че се нагърбват с нещо толкова голямо и отговорно, но пък удоволствието го изпитваме всички ние и сме много благодарни“, коментира с нескрито възхищение директорката на „Малко българско училище“- Живка Петрова, която съдейства за залата, в която се проведе фестивалът.

Двигателят на фестивал „Верея“ – Константин Маринов – Коцето

„Радвам се, че всяка година ставаме все повече. Благодаря от сърце на абсолютно всички състави, които участват във фестивала. Правим от нищо нещо и вече сме за книгата на „Гинес“. Всички разходи по пътуване, настаняване, костюми е на собствени разноски. За догодина сме отворени към абсолютно всички евентуални спонсори, които желаят да подкрепят събитието“, апелира главният организатор на фестивал „Верея“ – Константин Маринов – Коцето.

Галерия снимки:

 

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.