08

Публиката се наслаждава на сцената

За десета поредна година, българската общност в Чикаго отбеляза Националния празник на Р. България. Както всяка година, мероприятието се провежда на „Дейли плаза“ в центъра на Чикаго. Българският трибагреник беше издигнат под звуците на „Мила Родино“ и на повече от 300 сънародници. Празникът беше изпълнен с програма на ученици от българските училища, които се бяха постарали със стихотворения, възрожденски песни и хора.

03

Г-н Симеон Стоилов държи прочувствена реч

С приветствено слово генералният консул на Република България в Чикаго – г-н Симеон Стоилов, поздрави всички присъстващи. Бяха прочетени поздравителни писма от кмета на града Рам Емануел и от главния прокурор на щата Илинойс – Лиса Мадиган. На събитието присъстваше и един от най-старите родни имигранти – г-н Александър Дърводелски, който е жив свидетел кога е стартирала традицията по издигането на флага. През 1960-та година, той заедно с още няколко свои съмишленици, се срещат с тогавашния кмет на Чикаго Ричард Дейли. Те разказват за България и за силата на българския дух, издържал през петвековното османско иго. От същата година кметът издава декларация, с която 3-ти март е обявен за българския ден в Чикаго. Първите няколко години празникът е честван както подобава, но след това е забравен. През 2006 г., след като във ветровиятия град се създава българско генерално консулство, традицията е възстановена. Сред присъстващите на събитието беше и Михаил Томов, българинът, благодарение на когото бе издигнат първият бюст-паметник на Васил Левски в Чикаго.

04

Александър Дърводелски (вляво) и Михаил Томов

По примера на българите в Чикаго, за първи път в Торонто, градът с няй-голямата българска диаспора в Канада, нашите сънародници днес ще издигнат българския трикольор.

Галерия снимки:

05

Българска гордост

06

Народният танц ни е в кръвта

09

Хорото продължава на площада

07

Райна Княгиня с четниците

10

Представители на мотоклуб „Хайдути“

02
Трибагреникът се вее в центъра на Чикаго

Leave a Reply

Your email address will not be published.