Ако не присъствахте на живо на героичната победа на Благой Иванов над претендента Джош Копланд, можете да съжалявате, и с право! Това беше първият 5-рундов мач на нашия шампион, който, според негови признания, беше един от най-трудните в кариерата му. Още в първите минути Багата получи дълбока аркада над дясната вежда, кървенето, на която трябваше да бъде спирано няколко пъти.

DSC_0123

Във втория рунд медицинското лице на двубоя се опита да прекрати битката в полза на американския боец. Благой обаче не беше съгласен с подценителеното отношение към волята му за победа и отказа категорично да прекрати защитата на титлата си. Нещо повече, силното му раздразнение от създалата се ситуация, ескалира в брутална серия от удари, която допълнително разклати самочуствието на съперника му.

DSC_0636

С продължение на двубоя, обаче, Копланд не се предаваше и достойно отстояваше целта си да отнеме световната титлата на Багата. Градусът на напрежението в двата лагера, както и ескалиращите емоции на публиката в „Гранд театър“, достигнаха връхната си точка.

DSC_0388

И точно, когато сянката на съмнението започна да се прокрадва, беше моментът, в който си пролича какво е да си истински шампион. Уменията, придобити в бойното самбо, и най-вече вроденият дух на победител, се оказаха решаващият фактор, който наклони везните в полза на упорития българин. Той изненада Копланд с брилянтно подсичане и го повали на ринга. Последвалата комбинация от удари и приложени граплинг техники бяха факторът, който подпечата победата на световния шампион.

DSC_0809

Двама от съдиите дадоха резултат 49-46, а третият 48-47.

Далеч не е за подценяване и фактът, че положителната вибрация създадена от бурната подкрепа на многобройната българска публика в залата и пред малкия екран, оказа своето благоприятното развитие на двубоя.

08

След края на главната битка за вечерта, в която Багата защити за втори път световната си титлата, българските фенове чакаха три часа пред „Гранд театър“, за да се докоснат до живата легенда на българския ММА. Шампионът беше посрещнат с жива българска музика и Дунавско хоро пред недоумяващите погледи на американците. Въпреки умората и болките от тежката 25-минутна битка, Благой Иванов раздаде автографи, снима се с абсолютно всеки желаещ и разреши на всички да вдигнат пояса.

DSC_0269

Източници от екипа на българина споделиха, че блестящите му изяви не са останали незабелязани. Той получи оферта да се присъедини към топ промоцията UFC. По договор с настоящия си работодател WSOF, Багата има още един двубой. След него той ще реши окончателно каква ще бъде следващата му стъпка.
Същия ден по-рано, легендарният ММА-боец – Фьодор Емеляненко, извоюва трудна победа над Фабио Малдонадо.

DSC_0285

Двамата с Багата имат по една разменена победа помежду си в бойното самбо, и е напълно възможно в скоро време да излязат отново един срещу друг, но не на тепиха, а в клетката.

Галерия снимки:

DSC_0089 DSC_0234 DSC_0275  DSC_0542

DSC_0643 (2)

DSC_0385

DSC_0423

DSC_0554

DSC_0497

 DSC_0652 DSC_0713 DSC_0744 DSC_0806 DSC_0817 DSC_0847 DSC_0963

DSC_0312

DSC_0105

DSC_0114 DSC_0276

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.