След 14 години суша, най-старият български отбор в Чикаго – „Балкан“ 2001, дочака своя миг. Балканци вдигнаха Купата на лигата, в „червената“ дивизия, при над 30-годишните. Първия път, когато „Балкан“ вдига трофея е през далечната 2004 г. Тогава в българското дерби със „Славия“, след равненство в редовното време, балканци печелят с гол в продълженията. Сега, по идентичен начин, при 1:1 в 90-те минути, дузпи решиха победителя от двубоя с „Атлетико Торино“.

Голмайсторът Любомир Иванов

Българите поведоха с красив гол на Любомир Иванов, който прехвърли технично излезлия напред перуански вратар за 1:0. Така завърши първата част с гол преднина за нашите. След почивката, латиносите започнаха да поглеждат по-често към българската врата и нацелиха страничната греда. Малко преди края на мача, реферът отсъди спорна дузпа, която нападателят на „Торино“ реализира за 1:1. Балканци също имаха няколко чисти положения, но не успяха да отбележат. Така се стигна до дузпи, където и петте играчи в бяло, зелено, червено бяха точни от бялата точка. Хорото, с изпълнението на първата дузпа, поведе „старата лисица“ Валентин Димитров. След него, бившият професионален играч – Мирослав Манолов, също вкара хладнокръвно. Междувременно, перуанците също бележеха. При третата дузпа, противниковият страж спаси удара на юношата на ЦСКА Асен Василев, но съдията не го зачете, заради предварително излизане на вратаря напред. Защитникът преби дузпа и този път беше точен. Черноработникът на терена – Мирослав Николов, продължи успешната серия. Перунаците сгрешиха при четвъртия наказателен удар, топката зализа страничната греда и излезе в аут. Така честта да забие последния пирон в ковчега на противника, се падна на най-заслужилия играч на „Балкан“ – капитанът Васил Чирпанлиев.

Капитанът Васил Чирпанлиев е един от създателите на „Балкан“

„Получи се много здрав, оспорван финал. Винаги играем много трудно срещу този противник, момчетата се раздадоха на 100% и този път успяхме да ги надиграем. Накрая победата можеше да отиде и в двете посоки. Благодаря на моите момчета, че успяха да отбележат всичките пет дузпи, наистина доста силен мач направихме. Отлично представяне на всичките 18 човека. Заслужено спечелихме купата, която ни се разминава няколко пъти, след изпълнение на дузпи. Този път късметът беше с нас. Благодаря от мое име и от името на целия отбор на нашия спонсор Сашо Белянов, президент на „Делта Експрес“, който за поредна година ни подкрепя. Благодарности на всички фенове и бивши играчи на отбра, които дойдоха да ни подкрепят в студенто време“, коментира щастливият треньор на „Балкан“ – Стоян Трендафилов.

Треньорът Стоян Трендафилов

След успеха на „Балкан“, се записаха няколко рекорда и единствени по рода си постижения. Първо, двигателят в средата на терена – Мирослав Николов, стана единственият футболист печелил Купата с трите български отбора при над 30-годишните: „България“, „Левски“ и „Балкан“, и то в рамките на една година. Ветеранът Веселин Пандоурски, който е бивш национал по свободна борба, стана единственият играч в историята на отбора участник в спечелването и на двете Купи. Голмайсторът на отбора – Васил Чирпанлиев, е единственият, все още играещ футболист, останал от създателите на „Балкан“ през далечната 2001. Тогава отборът стартира и с тим в отворената група, просъществувал до 2006 г., когато след скандал със съдиите е разформирован.

Ветеранът Веселин Пандоурски е единственият вдигал и двете купи в историята на „Балкан“ при над 30-годишните

Тази неделя (18 ноември), за втори път в историята, съдбата на Суперкупата ще се решава в българско дерби между победителят в „бялата“ дивизия – „Левски“ Чикаго и в „червената“ – „Балкан“. Първият път през 2015 г. „Левски“ се наложи над „България“ (бившата „Славия“) с 5:1. Часът и мястото на срещата, все още се уточняват между двата отбора и Премиерлигата.

Галерия снимки:

Реакцията на балканци след гола от дузпа на Васил Чирпанлиев

Дълго чакана радост в редиците на „Балкан“

Президентът на ПСЛ – Клаудио Фриго връчва Купата на капитана Васил Чирпанлиев

Българи юнаци

„Балкан“ 2001 – Носител на Купата за сезон 2018

Двамата съименници Костадин Шилев и Костдин Леваков вдигат Купата

Асен Василев и Стефан Венев

Президентът на отбора Сашо Белянов и Златан Буюклиев

Янко Ботев

Георги Бошнаков

Вратарят Руди Чачита Гонзалес и Армандо Санчес

Валентин Димитров

Стоян Стойчев

В-к „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.