Бончук Андонов

Един от най-добрите български спортни фотографи от близкото минало – Бончук Андонов, направи страхотна благотворителна фотоизложба на провелото се световно първенство по борба в Лас Вегас. Самият Бончук Андонов, не присъства на шампионата на планетата, но неговият син Костадин Андонов, също спортен фотограф и носител на приза „Спортна снимка №1 на Балканите“ за 2012 година беше там. Идеята за изложбата дава неговият кум и колега фотограф Янко Гъров, с когото са работили повече от 30-години в най-добрия спортен вестник правен някога в България – ИСС „Старт“. Относно организацията на американска земя от Лос Анджелис се включва синът на Янко Гъров – Стефан.

????????????????????????????????????

Костадин Андонов

„Костадин Андонов донесе изложбата, а моята работа беше да я аранжирам в „БГ Бистро“. Идеята да се продават снимките на търг за благотоворителност беше моя. А събраните средства, да отидат за борцова школа „Белене“, реши авторът Бончук Андонов“, каза организаторът Стефан Гъров.

04

Стефан и Янко Гърови

Собственикът на „Бг Бистро“ в Лас Вегас – Румен Стефанов, прегърща идеята и с радост предоставя заведението за откриването на изложбата. По време на световното първенство на специална „БГ-вечер“, родните имигранти успяха да се запознаят и да си купят уникалните фотоси. Някои от късметлийте успяха да си вземат автографи от президентът на федерацията по борба Валентин Йорданов и вицепрезидент на българския олимпийски комитет Любо Ганев. Волейболната легенда Любо Ганев, реши в края на изложбата да удвои събраните пари и предостави във вид на спортна екипировка „Асикс“.

05

Сезвездие от спортисти в Лас Вегас

Олимпийският шампион от Москва 80′ – Стоян Делчев, който живее в Рино, Невада, не можа да присъства на вечерта, но се чу сърдечно и повече от половин час разговаря по телефона с Любо Ганев и Валентин Йорданов. Той изрази съжаление, че е ангажиран в собствената си зала по гимнастика и не можа да присъства.

11

Гимнастикът Стоян Делчев

Авторът на фотосите Бончук Андонов е последният мохикан от елитните четирима спортни фотографи на ИСС „Старт“ – Олег Костов, началникът на отдела Янко Гъров и покойният Емил Манджаров. Бончук заедно със своя син Костадин, създават и развиват семеен бизнес в start-photo.bg.

03

От ляво на дясно преди повече от 40-години: Янко Гъров; Емил Манджаров и Бончук Андонов

06
Заведението очаква своите специални гости
07
Борбата е на особена почит прз вечерта
08
Йорданов, Ганев, Киряков и Стоичков
09
Тенис и водни спортове
10
Незабравимото футболно американско лято през 94′

Николай Василев, кореспондент на в-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.