Българинът Мариан Вълков е полицай на годината за 2014. Следователят от предградието Нортлейк е разработил група пуерториканци, занимаващи се с трафик на оръжия. Детектив Вълков влиза под прикиртие в групировката и се представя за източноевропеец, който иска да купи оръжие за източноевропейските престъпни структури в Чикаго. Полицията залавя почти всички замесени, а за още няколко човека е въпрос на време да бъдат хванати. Случаят е разплетен, заради главанта заслуга на Марио Вълков и той е избран за полицай на годината. Това признание не му носи никакви финансови облаги, а само престиж сред неговите колеги.

04

Марио (вторият от ляво на дясно) с колеги

През далечната 1991 г. Марио пристига в САЩ едва 15-годишен. Тинейджърът от столичния квартал Младост 1, е учил в 118-училище. В началото той има голяма носталгия, но в последствие свиква с начина на живот. Неговото семейство отваря първото българско заведение във ветровития град – „Марио’с кафе“. През първите години в Америка, Марио подкрепя фамилния бизнес, докато започва ремонт на улицата. Реконструкцията трае дълго време и това се отразява зле на бизнеса. Тогава той решава да тръгне по неутъпканата пътека и подава документи с желание да стане полицай. Минава известно време, докато Марио и миналото му бъдат щателно проверени и получава обаждане, че е готов да се запише в полицейската академия. Следовател Вълков вече има 10-години стаж в системата и по стара традиция си е татуирал на лявото рамо „Св. Архангел-Михаил“ – пазителя на полицаите.

05

Таутировката на „Св. Архангел-Михаил“

Марио Вълков има собствена теория за корупцията и казава, че ако един полицай свикне да взема безплатно кафе или сандвич, принципността в ченгето постепенно се занижава и той по-лесно може да се подаде на рушвет. Той е имал случай, при които турски гражданин му е подавал $100, за благодарност, че не му е писал фиш. В този момент единствената въпросителна за Марио е била дали да го арестува, защото по закон опитът за подкуп на полицай е подсъдим или да бъде отново снизходителен й да отпрати нарушителя. При друг случай арестува американец, който пребива жена си при битов скандал. Задържаният се възмущава от акцента на българина и го обвинява, че го арестува в собствената му държава.

02

Марио във фитнеса

Много пъти се е случвало детектив Вълков да насочва пистолет срещу човек, но до сега никога не се е налагало да стреля. Той признава, че е психически подготвен да натисне спусъка. Марио е плакал и известно време се е чуствал виновен, за това, че заедно с брат си и майка си, при безнадежден случай, решават да изключат системите на баща си в болницата. В началото когато са дошли в Америка, таткото на Марио е работил като заварчик и ни е оставил в наследство красивите мостове над 90-магистрала в центъра на Чикаго.

03

Марио с Миролюба и Кирил по времена снимките

Останалите подробности около Мариан Вълков можете да гледате на запис в предаването „Комбина“ по Нова ТВ. Филмът за родното ченге направиха журналиската Миролюба Бенатова и операторът Кирил Тасев.
Припомняме ви, че екипът на Бенатова засне 14-български истории зад океана. Тази неделя е ред на български професор по психология от Университета Принстън.

    06
Мариан Вълков
В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.