Победителите от ляво на дясно: Nathan Ruhl, Ангел Димитров, Carl Ferrario и Емануел Миланов

Двама български студенти от Илинойския технологичен институт, със специалност “Машинно инженерство”, спечелиха първа награда на традиционното академично състезание за млади научни работници „Parker Chainless Challenge” в Ървайн, Калифорния. Българските студенти в четвърти курс – Емануел Миланов и Ангел Димитров, заедно с още двама свои състуденти – Nathan Ruhl и Carl Ferrario, създадоха хидравлично колело. Представителите от Чикаго грабнаха първото място, благодарение на подобрените компоненти от предишните години в конструкцията на колелото. Най-голямо впечатление на журито направи изчистения дизайн и замяната на буталата с помпи. На надпреварата участваха представители от осем града, сред които: Чикаго, Шампейн, Синсинати, Кливланд, Акрон, Каламазу, Сан Луис Обиспо и Западен Лафайете. За първото място шампионите в научната дейност получиха купа, грамоти и парични награди от генералния споснсор на събитието „Parker“. Консорциума „Parker“ стартира надпреварата през 2005 г. до 2009, когато последва четиригодишно прекъсване и от 2012 г. състезанието е възобновено. Всички разходи за самолетни билети, хотели, престой и храна, са осигурени от „Parker“. Консумативите за направата на хидравличното колело, са осигурени също от тях.

02

Хидравличното колело

„За втори път участвам в това състезание и съм много щастлив, че този път успяхме да спечелим първото място. Ние спечелихме купата, но идеята на целия процес е да развива аналитичното мислене по време на самото възпроизвеждане на продукта. Целта в момента ми е да за върша и едновременно с това проучвам компаниите, в които бих могъл да работя и развия своя потенциал“, коментира бъдещият инженер Емануел Миланов.

03

Купата и грамотите

„С Емо се познаваме от първата година в университета и той ме покани да се присъединя към проекта. За първи път участвам и първоначално се учех как работи системата, в последствие започнах работа по механичната част на колелото. Състезанието в Калифрония беше много интересно, фактът, че бяхме в Ориндж Каунти, говори сам за себе си. Имахме шанс да се запознем с хора от индустрията, мениджъри на по-високо ниво. Видяхме от близо спецификата на тяхната работа и проектите, по които работят. Състезането беше много интересно, отне цял ден, участвахме в различни събития“, сподели бъдещият бакалавър Ангел Димитров.

В-к „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.