Българските борци се върнаха с шест медала от европейското първенство в трите стила мъже-класическа борба, мъже-свободна борба и жени. На първенството в Нови Сад (Сърбия), титли спечелиха Биляна Дудова до 55 кг при жените и египтянинът с български паспорт – Тарек Абделслам в кат. до 75 кг класически стил, мъже.

„Златната“ Биляна Дудова

На финала 19-годишната Биляна Дудова победи Катерина Янушкевич от Беларус. Победата на Дудова беше реванш за загубата от беларуската на „Дан Колов“ след 14:14. Този златен медал е и първата голяма титла за младата ни състезателка.

Тарек Абделслам срази с 4:1 руснака Лабазанов на финала, който е бивш световен шампион. На полуфиналите състезателят на СК Борба „Миньор“ Перник се справи с олимпийския вицешампион от Лондон 2012 – Лоринц.

Треньорите Бисер Георгиев и Армен Назарян с Еврошампионът Тарек Абделслам

Със сребърни медали се окичиха: живеещият в САЩ – Борислав Новачков (65 кг свободен стил), капитанът на класиците – Иво Ангелов (59 кг) и Тайбе Юсеин при жените (63 кг).

27-годишният Борислав Новачков преодоля последователно Давид Хабат от Словения с 6:2, Виктор Сарада от Беларус с 2:0 и украинеца Гор Оканесян с 8:0. В битката за златото отстъпи пред руснака Илиас Бекбулатов, който спечели с технически туш. Новачков има бронзов медал и от европейското първенството във Вантаа през 2014 г.

Борислав Новачков с треньора Иван Цонов

Най-опитният при класиците, Иво Ангелов завоюва шестото си отличие от Европейски първенства. Той е континентален шампион от Тбилиси 2013, като вече има още три сребърни и две бронзови отличия. Ангелов стартира с победа над турчина Хамет Рустем, който се отказа заради травма при 3:0 точки за нашенеца. На четвъртфиналите българинът се наложи със 7:1 точки над унгареца Ерик Торба.

Иво Ангелов

На полуфиналите железният перничанин детронира шампиона от Рига 2016 Мингиян Семьонов, в епична схватка, след като обърна руснака от 0:2 до 3:2 точки. На финала Иво загуби с 1:3 точки от представителя на домакините Кристиян Фрис, който спечели първа Евротитла в историята на сръбската борба. Както знаете, старши треньор на Сърбия е българинът Стоян Добрев, който отлично познава силните и слабите страни на дългогодишния си възпитаник Иво Ангелов.

Тайбе Юсеин спечели сребърен медал

Тайбе Юсеин загуби финала от Моника Михалик от Полша с 2:3 точки. Двете съпернички завършиха наравно 2:2, но оспорване на съдийското решение извън времето донесе още една точка в полза на полякинята. Юсеин спечели четвърти сребърен медал от първенствата на Европа.

Николай Байряков

Единственият бронзов медал от първенството, за Родината спечели – Николай Байряков в кат. до 85 кг в класическия стил. В решителна битка за отличието, българинът надви с 2:0 точки Еерик Апс (Естония). Родният национал загуби на полуфиналите в кат. до 85 кг с 0:2 точки от Виктор Лиринц (Унгария).

Двамата президенти на БФБ: почетният Валентин Йорданов и настоящият Христо Маринов

Със спечелените общо шест отличия в Нови Сад, в отборното класиране нашите са в топ 6 на Европа и в трите стила борба.

Снимки:Start-photo.bg

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.