72640_4284326036492_788335899_n

Димитър Попов

Радостина Павлова разговаря с бившия национален вратар и бронзов медалист от Световното Първенство по футбол в САЩ’ 94 – Димитър Попов.

– Здравей, Митко, разкажи ни как ти дойде идеята за създаването на фондацията.
– Идеята ни хрумна съвсем спонтанно. Непрекъснато гледаме и четем за хора в България, хора болни и инвалиди, които живеят в крайно тежко положение, без помощ от държавата. И в един момент усещаш, че не се чувстваш щастлив, когато гледаш колко много нещастие има в твоята родина, мястото, където си израснал. Така започваш от самосебе си да искаш да помогнеш по някакъв начин.
– Колко хора те подкрепиха в началото и до момента?
– Фондацията е нова, току-що отворена и нямаме още активности. Естествено, на първо място трябва да я популяризираме. След това всеки може да се включва и да помага с каквото прецени, че може.
– Какви са бъдещите ви цели?
– Най-голямата ни цел е да помагаме на колкото се може повече хора, които са изпаднали в беда в България. Хора в неравностойно положение, инвалиди и тежко болни. Хора, които се нуждаят от средства за лечение в родината или в чужбина.
– Как човек може да стане част от фондацията?
– Всеки, който се интересува от възможността да помогне, може да ме потърси на личния ми телефон: (773) 793-4116, да ми пише на имейла: dimitarpopov70@yahoo.com, или да дари средства в сметката на фондацията към Chase Bank – „Bulgarian Patriotic Fund“, 071000013 / 713218530. Това е и един благороден начин да покажем патриотизъм и солидарност, като подкрепяме нашите страдащи сънародници.
– Как смяташ да се опазиш от общественото мнение, че фондация е нечиста дума?
– Наистина в България думата фондация се свързва с мръсни помисли. Но нашата фондация „Български Патриотичен Фонд“ е регистрирана в Америка и няма нищо общо с българската правова система, т.е. тя се подчинява и ръководи единствено и само от американските закони. Това е Американска фондация, целяща да обедини българите зад граница в една благородна кауза.
– Как хората, подкрепили идеята, ще разберат на кого всъщност помагат?
– Фондацията е в тясна връзка с Наталия Симеонова и екипа на предаването „Предай Нататък“. Плановете ни са да работим предимно с тях. Това е гаранция за сигурност. Знаете, че често стават измами и има недобросъвестни хора, които лъжат, че са болни, използвайки добрината и състраданието на другите. При Наталия това няма как да се случи. Там всичко е проверено, всичко се показва в ефир, вижда се човекът, който се нуждае от помощ, разбира се какви са проблемите му и как може да се помогне. От друга страна, дарителите на фондацията виждат къде отиват парите, които са дарили. Точно към това се стремим, да има прозрачност. В момента разработваме и уеб сайт на фондацията, който ще бъде готов в малко по-късен етап.

DSFGHJKL
Димитър Попов на Европейското Първенство’ 96

Снимки: личен архив и предай нататък

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.