В този брой ще си поговорим с една силна българска майка, на която животът се преобръща на 180 градуса. След шока, който преживава, тя успява да се изправи на крака и да продължи напред по-силна от всякога. Тя се казва Венета Михайлова, но приятелите й я познават като Ванеса Мишел. Когато се премества в САЩ преди години, решава да смени името си, като мисли, че за времето й това е доста атрактивно. Казва, че ако сега трябва да го направи, не би го повторила. Тя е родена на 12 януари 1982 г., в гр. Сливен. Обича рождените си дни и подаръците. Учила е в Варненския свободен унивеситет, със специалност Мениджър в хотелиерството и туризма. Когато пристига в Чикаго, започва да работи като барман. Това й доставя голямо удоволствие, запознанства с много хора, добри финанси и безкрайни пътувания. По-късно се мести в Лас Вегас, където съдбата я среща с съпруга й, за когото казва, че е прекрасен човек и е късметлийка. И точно когато се чувства най-щастлива, животът й се преобръща с главата надолу. На 10/01/2011 г. Венета ражда своята рожба, Лияна, на която е поставена диагноза Детска церебрална парализа. Житейският път на дъщеричката й започва, а нейният се променя завинаги. В този момент тя осъзнава колко е ценен животът и колко е ценно здравето. Решава да не ги пропилява и взима за даденост, а да се грижи добре за тях. Когато дъщеричката й навършва годинка, те се прибират в България и прекарват почти две години. Но за съжаление остават напълно разочаровани от лекари и отношение. Липсват много уреди, които за жизнено необходими за Лиана. Единственото, от което са безкрайно впечатлени са рехабилитациите там. Венета започва да помага на детето си чрез енергийна медицина. Според нея това е спасило Лияна, етеричните масла, билките и всички дарове от природата. Казва, че няма по-щастлив и успял човек от здравия. Чувства се ужасно при мисълта какво е да искаш да помогнеш на детето си, а да не можеш. Така започва нейният път, в отдаденост на децата в неравностойно положение, децата, които променят животи.

03

Здравей, Вени! Разкажи ни как реши да се захванеш с тази отговорна задача, да помагаш на деца с увреждания?
– Първо искам да уточня, че тази задача ми доставя огромно удоволствие и я върша с огромна лекота. Децата са началото, децата са промяната, те са надеждата на света. Толкова са чисти и беззащитни, няма по голяма радост за мен да видя щастливи деца. А децата с увреждания са много специални, защото в повечето случаи те не се влият от общовъзприето социално мнение, а просто си остават чисти за цял живот. Те променят съдби и животи, както нито едно друго човешко същество на тази планета не успява.Те се нуждаят от много любов, време, но също така и помощни средства. Тук в САЩ държавата помага, но в България ситуацията е много тежка за тях. Плачe ми се само като се замисля какво е да искаш да помогнеш на детето си, а да не можеш. Затова реших да помогна на тези семейства и деца, с каквото мога. Ето така се зароди и идеята.

01

– Ти самата имаш детенце в неравностойно положение. От къде намираш време и сили да се занимаваш с другите неща?
– Когато човек има желание, намира и време, нямам време е просто извинение. Както споменах, разбрах колко е ценен животът и реших, че няма да го губя. Искам един ден на предсмъртното си легло да знам, че съм се раздала докрай. Искам да знам, че е имало смисъл от мен и детето ми, което ме промени в тази насока. Да се раздаваш е най-заразителното и благородно нещо. Пожелавам на всеки да го изпита.

04

– Когато се захвана с направата на натуралните продукти, каква беше целта ти?
– Първо всичко започна като хоби. За мен в основата на живота е баланса между психическо (емоционално) и физическо здраве, ако го нямаш, всичко друго е трудно за постигане. За съжаление, повечето от хората го разбират твърде късно. Затова аз започнах да експериментирам. Всичко се оказа много приятно и полезно. Така реших да смеся двете си хобита. С парите, които исках да даря, реших да закупя материали и изработих бомбички за баня, които продавам. Парите от продажбата отиват за закупуване на необходимите уреди. По този начин удвоявам печалбата и дарявам здраве на хората. И така, всички печелим.

08

– Има ли някой, който ти помага в изработването?
– Изработвам ги аз, но за самата кауза има много хора, които се отзоваха. Някои ми помогнаха с опаковките, някои за дистрибуцията и продаването. Специално искам да благодаря на Superior Overnight Services. Те уредиха транспорта до България и намериха доброволец, който да пренесе столчетата и инвалидните колички до Сливен. Благодаря на всички, които дариха и средства. Просто организацията е на шест, но доброволци не връщаме. Всеки, който иска да бъде полезен, може да се включи.

– Обясни ни повече за тези бомбички, за какво помагат?
– Те са изключително полезни за кожата, изглеждат и ухаят невероятно, създават уникално настроение. Ароматите са подбрани, някои са релаксиращи, други повишават настроението, трети са за различни физически състояния. Съдържат соли с минерали, витамини и масла, а някои от тях и билки. Можете да си представите какъв празник е това за тялото. Използвам само натурални материали и най-важното, етерични масла, които са извлечени от растения, расли в тяхната натурална среда. Например, лавандулата и мащерката са от България. Помагат при настинки, изтощени мускули, респираторни заболявания, релаксират, поддържат здрава кожата. Помагат при стрес и много други състояния, зависи от сбора на маслата. Чудесни са за превенция. За момента са само тези бомбички за вана. Надявам се за следващата кауза да добавим нещо друго, но това е изненада за сега.

07

– За кое болнично заведение в България отиват даренията?
– Става въпрос за „Дневен център за хора с увреждания“, гр. Сливен. Това е моят роден град, затова от там започвам, но се надявам да можем да помогнем и на много други.

– От какво най-много се нуждаят тези дечица?
– При тях грижите са комплексни и истината е, че имат нужда от всичко. На първо място слагаме адаптивните и позициониращи средства, защото децата са неподвижни и тежки. Невъзможно е да ги носиш на ръце, а ако ги няма тези уреди, те трябва да лежат по цял ден. Ясно е какво се случва с качеството на живот – няма го, но нека ви кажа какво се случва с организма. Ако лежиш по цял ден, гравитацията си изиграва ролята. Органите се деформират и дистрифират. Обикновено първо се засяга белия дроб, стига се до пневмония, след нея се получават рани по тялото от самото залежаване и накрая изходът е фатален. Затова тези уреди са на първо място, а трудотерапията е за фината моторика и психическото развитие.

05

– Какви точно пособия се закупуват, как помагат на децата и какви средства са необходими?
– Получих списък от центъра, от какво точно се нуждаят децата. Помолих ги да го подредят по приоритети. На първо място бяха два адаптивни стола за две близначета, след това две инвалидни колички. До момента са дарени двата стола и едната инвалдна количка. Тези столчета са за деца с много слаби мускули. Те са специално за позициониране, придържат главичката и тялото чрез колани. Така дечицата стоят изправени. Нямам търпение да ги видя на тях и да им видя шастливите очички. Децата с увреждания и аутизъм се нуждаят от круши за физиотерапия и различни програми и инструменти за трудотерапия. Аз изпълнявам списъка. Когато се съберат пари за едното, се закупуват следващите. Много са скъпи. Например едното столче беше $1138, а другото $702, количките са над $1300. Поръчват се онлайн и се складират в склада на Superor Overnight Services. Когато се събере всичко, се качва в контейнер и от там до България. Както ви казах, транспортът от Бургас до Сливен е осигурен. Поръчват се от тук, защото са много по-евтини, а много хора се страхуват да даряват пари в България, заради честите измами. За това ми е много мъчно, че такова настроение съществува, но наистина такива неща се случват. Аз постоянно слагам на моята Фейсбук страница „Vanessa Michele“ какво е събрано и къде отива.

02

– Как желаещите могат да помогнат?
– Всеки, който желае, може да влезе на моята Фейсбук страница „Vanessa Michele“. Там има линк, на който се даряват средствата. Ако някой се затруднява, може да се свърже директно с мен по телефона: (925) 771 0164. Относно бомбичките за вана, те се разпростряняват в Pinko gym и салона за красота до него – Cveti’s Secret Beauty Salon, на адрес: 249 S River Rd. Des Plaines, IL 60016 . Ако желаят да помогнат чрез популяризирането им, нека да се свържат с мен, като ми пишат или звъннат.

untitled

– И за край на това интервю, предай посланието си на читателите ни, чрез твоя житейски опит.                     – За съжаление, на последък виждам доста отчаяни, уплашени, болни и депресирани хора, и искам да се обърна към тях. Може би преди години и аз изглеждах така, тогава, когато имах всичко. Сега пак имам всичко, но смених гледната си точка. Нищо не е по-важно от това, което можеш да дадеш, а единственото, което можеш да дадеш е това, което имаш. Аз реших да съм здрава и щастлива, и това раздавам. Дано повече хора да ме разберат. Благодаря за интервюто и за помощта ви!

Благодарим ти и ние, Вени, за това, че ни подсещаш кое е жизненоважното в живота, а именно добрината към ближния и благодарността за всичко, което сме и имаме!

Вестник „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.