Какво общо може да има нашата черноморска столица Варна с пустинята Невада?

Шосе 305 Невада

Отговорът ще ви дадем с днешната статия и разказът за един българин, който взима участие в едно изумително състезание.
Всяка есен в Батъл Маунтин, Невада, на едно място се събират най-бързите хора на планетата. Всъщност това не са спринтьори, лекоатлети или спортисти. Тези хора въртят педали в странни футуристични устройства, развивайки немислими скорости. Почти невъзможно е болидите им, наподобяващи куршум, да бъдат наречени велосипеди.
Сред тези най-бързи хора на планетата, в продължение на десетилетия, намира място и един изумителен българин на име Георги Георгиев. Свръхлеките, аеродинамични устройства на българина държат на практика всички рекорди. Всяко превозно средство, създадено от Георги носи името на родният му град – Варна. През годините множество екипи от целия свят, с подкрепата на завидни спонсори, олимпийски колоездачи, научни професори и механици правят неуспешни опити да детронират гениалният българин и неговата „Варна“.
Не е за вярване, че всъщност Георги не е инженер или механик, а бивш скулптор. Той няма никакви математически познания, не използва компютър и разчита само на себе си и на вътрешното си усещане за формите в природата. Георги споделя, че всичко, което е създал досега, е по интуиция, все едно има вътрешен учител, който му казва какво да върши и го напътства при направата на уникалните устройства.
Варненецът, спечелил симпатиите на милиони хора, е наричан още гений. И това му е като титла, призвание, награда за труда. Преди няколко години учени в университета Бритиш Къламбия във Ванкувър поискали да подложат болида на Георги на сложен компютърен анализ в специален аеродинамичен тунел. Какъв бил резултатът? Един месец по-късно учените публикуват доклад. Заключението е – Варна е най-съвършената аеродинамична форма, създадена от човечеството. Това се потвърждава и от невероятните рекорди, постигнати от болидите на Георги. Пилот на машините е Сам Уитингам – бивш пистов колоездач в националния отбор на Канада.
В Батъл Маунтин, Невада е разположено най-правото и най-плоско шосе в Съединените щати – шосе 305. В продължение на стотици километри по този пътен участък няма никакви завои. Точно на това шосе Георги завинаги записва името си в историята. Неговата Варна Диабло 3, оставя без дъх всички, разбивайки световният рекорд, развивайки повече от 132 км/час. Така за пръв път превозно средство, с двигател една човешка сила, достига една десета от скоростта на звука. Събитието предизвиква огромен интерес, заснети са специални предавания за Георги, Варна и Сам.Varna схема
Какво представлява устройството на Георги? То е конструирано по идеи и дизайн на варненеца и е изработено от въглеродни нишки и кевлар. Колелета са дискови, изключително тънки и също изработени от въглеродна сплав. Усилието на колоездачите е изцяло анаеробно и поставя на тежко изпитание тяхната сила и издръжливост.
Българинът отказва да бъде спонсориран. Обяснява това със свои собствени философски възгледи. Всяка есен, заедно с пилота си Уитингам, натоварва болида в собствения си пикап, сменя два ферибота и кара около 16 часа до мястото на състезанието. И всяка есен все повече американци научават коя всъщност е България. И все повече от тях се възхищават на силата, упоритостта, уменията на българите…

Видео е на Иво Иванов от състезанието в Невада и най-бързият велосипед в света Varna на Георги Георгиев

Източник:dobrinovini.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.