02

От ляво Иван Делчев и Георги Иванов

Живеещият и работещ като треньор по свободна борба в САЩ – Георги Иванов, спечели нова олимпийска квота за България. При 74-килограмовите, на турнира в Улан Батор, Монголия, той победи в битката за визата на полуфинал унгарецът Михали Наги с 10:7. На финала Иванов отстъпи пред настоящия еврошампион Сонер Демиртас (Турция) с 1:12. Преди това той записа две победи – срещу молдовеца Евгени Недялко с 9:6 и надделя над германеца Георг Харт с 6:0.

„Целият опит, който натрупах, беше невероятен. Това е една сбъдната мечта за мен, каза Иванов. Веднага след края на сезонa в САЩ, започнах да тренирам по-интензивно и се подготвих добре за тази олимпийска квалификация.“

Георги Иванов е роден и израснал в България. Преди девет години се премества в САЩ, заедно със семейството си. Записва университет в Небраска за който се състезава, а в момента живее и работи в Сейнт Луис при бившия си треньор. Георги се запалва по свободната борба, благодарение на баща си Иван Делчев, който е бивш национал на България.

03

Борислав Новачков

Другият българин живеещ в САЩ при 65-килограмовите – Борислав Новачков, остана на крачка от спечелването на квота.
Припоняме ви, че при най-тежките от университета в Небраска, квота спечели друг българин – Тервел Длагнев, но за втората му родина – САЩ.

04
Тервел Длагнев

На световното в Лас Вегас през миналата година квоти за Рио спечелиха Елис Гури (класически стил), Михаил Ганев (свободен стил) и Тайбе Юсеин (жени), а на квалификациите в Сърбия визи взеха Мими Христова. Елица Янкова, Николай Байряков при класиците и Владимир Дубов при свободняците.

Последната олимпийска квалификация е в Истанбул (6-8 май), като само финалистите във всяка категория взимат квоти за Рио.

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.