Делегацията от Перник, начело с кмета на града – г-жа Вяра Церовска, разгледа бизнес центъра на предградието на Чикаго – Елк Гроув. Гостите от България се впечатлиха от начина, по който американците правят бизнес от хората, които искат да учат как да се занимават с бизнес. Центърът, който съществува в този вид от 2009 година, е бил сграда на банка, преди парламента на Елк Гроув да го закупи и превърне в място за обучение на начинаещи бизнесмени. Един курс на обучение струва около $4 000 и продължава в рамките на 14-сет седмици.
Триетажната сграда има два асансьора. Използват се абсолютно всички налични 30 помещения. Домакин в центъра беше писателят и предприемач, изпълнителен директор на голяма хранителна компания – Джон Далас Джуниър.

Г-жа Вяра Церовска постави магнит на България

В началото, домакините приветстваха родната делегация, след което бе спазена традицията на специална карта в бизнес центъра, където всички чуждестранни делегации, посетили сградата отбелязват своята държава. Кметът г-жа Вяра Церовска, постави магнит на България.
Обиколката на сградата започна от кухнята и мястото, където младите бизнесмени се учат как да се хранят в ресторант и да вдигат тост.

Звукозаписното студио

Последва звукозаписното студио, където психолог записва обучаващите се. Пред него, те на практика разказват какво са научили от курса на обучение и сами могат да чуят колко добре са усвоили материала.
В стаята за разтоварване, хората релаксират, играят тенис на маса или просто се отърсват от негативни мисли, натрупани в работата, за да се приберат спокойни и щастливи при семействата си. Родните делегати показаха завидни умения и в спорта.

Г-жа Вяра Церовска демонстрира и спортните си уменията

С особена гордост, Джон Далас разказа в стаята за брифинги, че тя е кръстена на покойня Клайд Болс, който е бил съосновател на бизнес центъра и за заслуги приживе е бил награден лично от японския император със специален медал.
Мистър Далас обясни, че в дневната двама учители сядат и водят бизнес разговор пред обучаващите се начинаещи предприемачи. И заедно с градоначалника на Перник нагледно демонстрираха как се прави.

В Чикаго г-жа Церовска се запозна с потенциални инвеститори

„Имам превилегията да бъда президент на “Енклав Ентърпренуер“ тук в Елк Гроув. Ние от „Енклаве“ се стремим да създаваме хора, които се усъвършенстват в управляването на успешен бизнес. Това е училище, което обучава хората, как да развиват своите бизнеси и как да бъдат успешни бизнес лидери. Студентите идват тук, предимно да научат много неща за себе си, бизнеса е на второ място. Радвам се, че с това партньорство всички ще имат шанс да научат какво създава един добър бизнес в Америка и в България. Чрез това партньорство, се надяваме да се създадат много нови възможности за двете нации. Прекарал съм голяма част от живота си пътувайки по света, търсейки хора с нови и атрактивни идеи, които да се разпространяват и да създават нови бизнеси за много години напред. Нашата цел е за напредък в бъдещето. Благодаря за всичко и нямам търпение да посетя България“, каза мистър Джон Далас.

Автентичният сейф на банката също е запазен и е превърнат в помещение за леки храни и напитки. В друга стая, гостите видяха как се аранжира магазин. Българите влязоха и в специална стая само за масаж, снабдена и с душ кабина. На следващия етаж, г-н Далас показа празни бюра, които могат да бъдат наемани от чуждестранни фирми за бизнес срещи на американска земя.

Градоначалникът на Перник г-жа Вяра Церовска

Особен интерес предизвика стая, пригодена за заседателна зала, която е кръстена: „1776“, по повод годината на обявяването от независимостта на САЩ от Англия. По покана на домакина, кметът Вяра Церовска седна на главното място под портрета на Джордж Вашингтон, първият президент на Америка.
Бизнес центърът си има и стая за групова терапия, където студентите говорят с психолог.

Джон Далас надписва книгата си на кмета на „Изток – Емил Костадинов

Мистър Джон Далас показа на гостите и собствения си кабинет, като разказа, че е имал привилегията да израсте в Манхатън. Той сподели, че има много бизнес партньори в Ню Йорк.
Преди да си тръгнат, перничани си закупиха двете най-популярни книги в библиотеката. Едната е бестселър на Ню Йорк Таймс „Мисли, бързо и бавно“ на Нобеловия лауерат по икономика Даниел Канеман, по който проект е направена бизнес сградата. А другата, на самия Джон Далас, озаглавена „Трябва да имаме дума“. Авторът раздаде автографи и написа персонални пожелания на всеки един от гостите.

Шефа на пожарната г-н Ричърд Микъл

“Радваме се, че имахме удоволствието да бъдем посетени от пернишките гости. С голямо удоволствие се запознахаме с всички и бяхме много очаровани от лъчезарността и проявеният интерес от страната на пернишката делегация към хората тук и към бизнес амбициите на Елк Гроув. Радваме се, че успяхме да ви покажем нашия нов технологичен бизнес парк и се надяваме, че в бъдеще ще можем да развивием бизнес връзки с Перник и България”, каза мениджърът на Елк Гроув – Рей Румел.

Най-добрият началник на пожарна станция в целия щат Илинойс – Ричърд Микъл, добави:

“Искам да благодаря на всички вас за доброто отношение и подкрепата, която получихме. Тя се усеща и от българите тук в Елк Гроув, без нея не бихме могли да бъдем най-добрата пожарна команда в Илинойс. Имам големи и позитивни надежди за бъдещето между Перник и Елк Гроув”.

Шефа на полицията в Елк Гроув г-н Чарли Уолш и кмета на Перник г-жа Вяра Церовска

„Благодаря на новите ни приятели за това, което ни показаха. Те разкриха пред нас как и къде формират своите предприемачи. По какъв начин им въздействат и как изцяло се грижат за това да разберат техните проблеми, да ги насочат, да им помогнат. Да извадят от тях всичко, което те могат да дадат, за да развият добре своя бизнес. Ако решат да продължат, ако решат да продадат това, което са формирали като бизнес, така или иначе, да бъдат по-силни и по-убедителни в себе си. Благодарим им за това, че ни заведоха в тяхната индустриална зона, показаха ни процеса, по който те я изграждат, начина по който го стопанисват и как търсят своите клиенти. Това е един безценен урок, който получихме и се надявам, че поне малко от него ще занесем и в нашия роден град. Аз съм убедена, че те с удоволствие ще дойдат и на място ще ни покажат, разкажат и ще ни обогатят с още нови неща, които могат да дадат за нас“, каза кмета на Перник г-жа Вяра Церовска.

Галерия снимки:

В-к „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.