Най-силният мъж в Америка – Димитър Саватинов, развя родния трибагреник на връх 3-ти март в „Грейтър Кълъмбъс Кънвеншън Център“. Саватинов участва за седми пореден път в „Арнолд Стронгмен Класик“. Тази година, в състезанието за най-силен мъж на планетата, участие ще вземат 10 елитни състезатели, които ще си разделят $155 000 награден фонд. Освен Димитър Саватинов, за първи път в състезанието за аматьори, участие ще вземе най-силният български полицай- Мариян Димитров.

Мариян Димитров

В първия ден от надпреварата, десетте топ състезатели преминаха две основни дисциплини. Съревнованието стартира с уреда „кобилица“. Той се проведе в два кръга за килограми, дистанция и време. В първи кръг, най-силните мъже трябваше да прекосят разстоянието от четири метра за 30 секунди със 589,5 кг. В него само двама от десет участници не успяха да изпълнят задачата.

Димитър Саватинов с уреда „Кобилица“

Във втори кръг, условията бяха същите, с изключение на килограмите, които бяха увеличени на 710 кг. В него малко не достигна на българина от Гоце Делчев да измине цялата дистанция.

В трети кръг участниците трябваше да се изкачат по възходяща рампа на разстояние 10,7 метра. с уреда „капан“, тежащ 518 кг. Юначният българин Димитър Саватинов успя да измине повече от половината разстояние, въпреки контузия в рамото.

Юначният българин с уреда „Капан“

„Постигнах добри резултати, но не съм доволен, – коментира Димитър Саватинов. – Можех да се справя много по-добре. На първото упражнение на „кобилицата“ направих детинска грешка, защото исках да измина по-бързо разстоянието, но това ми костваше доста точки. Преди две седмици усетих напрежение в трапеца си и днес на второто упражнение ме беше страх да не го разкъсам напълно. Когато вдигнах тежестта не беше толкова тежка, но по-средата на рампата усетих, че се натяга на същото място. Затова реших да оставя „капана“. Засега съм доволен, защото мога да продължа надпреварата и в утрешния ден. Предстоящите упражнения са добри за мен и се надявам всичко да мине повече от добре“.

Тази година, в спортния фестивал, зрителите имат възможност да наблюдават 70 вида спорт, 14, от които олимпийски. Над 18 000 спортисти ще вземат участие в различните надпревари, а над 185 000 зрители ще имат удоволствието да видят всичко това на живо.

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.